mediPRÁVNIK chráni už 1902 ambulancií a lekární.

Nemocničné alebo aj ambulantné? Odmeňovanie sestier v optike zákona o poskytovateľoch.

JUDr. PhDr. Michal Kočiš, PhD., LL.M., JUDr. Ivan Humeník, PhD.   |   2.4.2019

Otázka odmeňovania zdravotníckych pracovníkov bola, je a vždy bude silnou témou. Je to nakoniec úplne legitímne, veď odmena za prácu okrem významnej ekonomickej funkcie ilustruje nakoľko si spoločnosť oceňuje to - ktoré povolanie. Otázka, ktorá sa diskutuje v posledných týždňoch sa týka rozsahu pôsobnosti právnej úpravy mzdových pomerov sestier na sestry pracujúce nielen v ústavnej ale aj v ambulantnej sfére. Novela zákona o zdravotných poisťovniach (351/2018 Z.z.) sa dotkla aj zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti (578/2004 Z.z. ) a zmenila aj niektoré ustanovenia týkajúce sa odmeňovania zdravotných sestier. Novela nadobudla účinnosť 1. januára 2019. Nižšie uvádzame prehľad toho, čo sa vo vzťahu k sestrám zmenilo.

Pôvodný koeficient základnej zložky mzdy (násobok priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov a tohto koeficientu)/ Nový koeficient

základnej zložky mzdy (násobok priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov a tohto koeficientu)

Sestra s odbornou spôsobilosťou na výkon odborných pracovných činností

0,81/0,89

Sestra s odbornou spôsobilosťou na výkon odborných certifikovaných pracovných činností

0,85/0,94

Sestra s odbornou spôsobilosťou na výkon špecializovaných pracovných činností

0,96/1,06

Sestra s odbornou spôsobilosťou získanou vysokoškolským vzdelaním I. a II. stupňa, s odbornou spôsobilosťou na výkon špecializovaných pracovných činností, 5-ročná prax a výkon ošetrovateľskej praxe alebo riadenie a organizácia ošetrovateľskej praxe

1/1,1

Novela primárne upravila výšku koeficientov, pričom nezasahovala do vnútornej logiky § 80ab (okrem ods. 4 kde došlo k precizovaniu postavenia sestry pre uplatnenie koeficientu 1,1) – tá sa v zákone o poskytovateľoch nachádza v podstate už od 1.1.2016 (kedy bol § 80 ab do zákona vložený).

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná len pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK ambulancia sa dozviete rozsah pôsobnosti zákona o poskytovateľoch vo vzťahu k minimálnym mzdovým nárokom.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 2004)