mediPRÁVNIK chráni už 1902 ambulancií a lekární.

Ambulancie bez zmluvy môžu účtovať pacientovi poplatky. Avšak, len keď ich majú v cenníku

JUDr. Ivan Humeník, PhD.   |   7.12.2018

Údajne viac ako tisíc ambulancií nemá podpísanú zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Ak patríte medzi nich, tak zbystrite pozornosť. V médiách v ostatných dňoch odzneli vyhlásenia zo strany VšZP ale aj Ministerstva zdravotníctva (MZ SR), ktoré sa týkali možnosti priameho účtovania zdravotnej starostlivosti pacientovi. Mnohé z nich obsahovali zamlčanú pravdu, ale niektoré aj výslovne zavádzajúce informácie. Môže nezmluvný poskytovateľ účtovať pacienta za poskytnutú zdravotnú starostlivosť? Áno môže, ale musí dodržať niekoľko dôležitých pravidiel.

Máte dobre napísaný cenník výkonov?

Zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti (§ 578/2004 Z.z., § 79 ods. 1 písm g/) zaväzuje ambulanciu, aby umiestnila na prístupnom a viditeľnom mieste cenník všetkých zdravotných výkonov, ktoré poskytuje. Cenník je v podstate rozsah zdravotných služieb, ktoré môže pacient v ambulancii získať.

Zákon však ďalej neposkytuje vysvetlenie, ako cenník vypracovať a ani nedáva ambulancii exaktné pravidlá pre určenie ceny.

Mnohé ambulancie v cenníku nemajú všetky výkony ktoré vykonávajú. Prípadne zoznam výkonov majú, ale nemajú pri nich uvedenú svoju cenu. Tento jav je často pozorovateľný práve pri výkonoch, ktoré za pacienta platí zdravotná poisťovňa. Práve tu sa môže skrývať hlavná nástraha pre ambulanciu, ktorá nemá podpísanú zmluvu so zdravotnou poisťovňou a poskytnutú zdravotnú starostlivosť chce vyúčtovať pacientovi.

Prečítajte si tiež článok o postupe ktorý je treba dodržať, aby poisťovňa uhradila pacientovi náklady, ktoré zaplatil poskytovateľovi:

Prečítajte si tiež článok
Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí od 1. decembra majú vypovedanú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so zdravotnou poisťovňou, by mali venovať pozornosť...
9.11.2018

Pri každom zdravotnom výkone uveďte svoju cenu

Ak patríte medzi ambulancie, ktoré cenník pripravovali len preto aby si splnili formálnu povinnosť a nezamýšľali sa nad svojimi cenami v prípade poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientovi ktorý nie je v systéme zdravotného poistenia, tak si svoj cenník určite skontrolujte.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov sa dozviete, aké opatrenia je potrebné vykonať, aby ambulancia mohla zákonne účtovať výkony v prípade pacienta ktorý je v poisťovni s ktorou nemá poskytovateľ zmluvu.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1985)