mediPRÁVNIK chráni už 1908 ambulancií a lekární.

Nový spôsob zúčtovania lekárenskej starostlivosti

Mgr. Michal Novák   |   23.7.2019

Od začiatku júna začal platiť nový spôsob zúčtovania lekárenskej starostlivosti, ktorý súvisí s elektronizáciou zdravotníctva. Nový systém zasielania dispenzačných záznamov namiesto zasielania dávok je povinný pre každú lekáreň a vo vzťahu ku všetkým zdravotným poisťovniam. O zmenách, ktoré prináša nový systém zúčtovania lekárenskej starostlivosti si viac povieme v nasledujúcom príspevku.

Novinka v systéme zúčtovania lekárenskej starostlivosti bola zavedená novelou zákona 581/2004 o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou. Zákon jasne stanovuje, že: „Zdravotná poisťovňa uhrádza poskytovateľovi lekárenskej starostlivosti poskytnutú lekárenskú starostlivosť uhrádzanú na základe verejného zdravotného poistenia na základe zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti uzatvorenej podľa § 7 ods. 3. Podkladom na úhradu poskytnutej lekárenskej starostlivosti sú dispenzačné záznamy vytvorené poskytovateľom lekárenskej starostlivosti; to sa nevzťahuje na starostlivosť poskytnutú očnou optikou“. Preto iný spôsob zúčtovania lekárenskej starostlivosti od júna nie je možný.

V súvislosti s touto legislatívnou zmenou pristúpili zdravotné poisťovne k uzatváraniu dodatkov k existujúcim zmluvám o poskytovaní lekárenskej starostlivosti, respektíve k uzatvoreniu nových zmlúv. O dodatkoch k zmluvám sme si viac povedali tu: Nové dodatky k zmluvám o poskytovaní lekárenskej starostlivosti.

Dispenzačný záznam

Dispenzačný záznam je lekárnikom vytvorený elektronický záznam o vydaní humánneho lieku alebo dietetickej potraviny, ktorých výdaj je viazaný na lekársky predpis, alebo lekársky poukaz, v elektronickej zdravotnej knižke v rozsahu preskripčného záznamu alebo lekárskeho predpisu, ak ide o výdaj humánneho lieku alebo dietetickej potraviny, alebo v rozsahu lekárskeho poukazu, ak ide o zdravotnícku pomôcku.

Dispenzačný záznam obsahuje identifikátor dispenzačného záznamu a identifikátor preskripčného záznamu, ak bol vytvorený preskripčný záznam, čo umožní jednoznačné spojenie dispenzačného záznamu s preskripčným záznamom. Máte povinnosť každý výdaj lieku, dietetickej potraviny, alebo zdravotníckej pomôcky v priebehu zúčtovacieho obdobia bezodkladne nahrať do certifikovaného informačného systému. V opačnom prípade môže ísť o porušenie zákona. Ak by ste napríklad dispenzačný záznam poslali napríklad počas nasledujúceho mesiaca ukrátite sa o preplatenie lekárenskej zdravotnej starostlivosti o mesiac.

Ak sú na jednom papierovom recepte predpísané dva lieky musíte na každý jeden vydávaný liek vytvoriť samostatný dispenzačný záznam.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK lekáreň sa dozviete, čo sa novelou zmenilo v oblasti zúčtovania lekárenskej starostlivosti, ako je potrebné fakturovať lekárenskú starostlivosť po novom, ako opraviť dispenzačný záznam a mnoho ďalšieho.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1162)