mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.

Lekárne vs. Register partnerov verejného sektora. Máte ročný obrat 250.000 eur?

Peter Gabrik   |   14.12.2018

Verejná lekáreň plní svoju úlohu pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti, avšak okrem musí plniť všetko to, čo ostatné podnikateľské subjekty. Zdravotnícka oblasť a oblasť liekov je už sama o sebe veľmi legislatívne regulovanou oblasťou oproti iným a zákonodarca neposkytol ako kompenzáciu žiadne zmiernenie povinností. Preto sa aj lekárne musia zapodievať a sledovať všetky, často prehnane byrokratické novinky. Odborníkovi na lekárenskú oblasť, ktorú vyštudoval, a ktorej sa naplno venuje, len niekedy už ťažko sa zorientovať v nových povinnostiach a samotných pojmoch. Jedným z týchto pojmov je aj „konečný užívateľ výhod“.

Pozor na podobnosť pojmov

Ak Vaša lekáreň funguje ako s.r.o., potom ste sa už zrejme stretli s „konečným užívateľom výhod“ (aj v našich článkoch). Tento pomerne nový pojem vygenerovaný štátom v boji proti schránkových firmám, daňovým rajom a pod. sa omieľa okolo podnikania už akosi priveľa.

Jednak od 1.11.2018 platí nová povinnosť - každá spoločnosť musí zapísať konečných užívateľov výhod do Obchodného registra. Teda do štandardného registra, kde sa zapisuje vznik samotných s.r.o., konatelia, spoločníci, predmet podnikania, základné imanie a všetky zmeny zapísaných údajov. Viac o tomto bode sa môžete dočítať v článku: Najčastejšie otázky v prípade zápisu konečného užívateľa výhod do obchodného registra.

Pozor, netreba si splnenie vyššie uvedenej povinnosti zápisu do Obchodného registra zamieňať s povinnosťami voči Registru partnerov verejného sektora. Toto je úplne iný štátom zriadený register, ktorý nie je prepojený s Obchodným registrom. Dalo by sa povedať, že do Obchodného registra sa zapisuje „konečný užívateľ výhod“ povinne pre všetky spoločnosti na Slovensku bez ohľadu na obrat, predmet podnikania a podobne. Do registra partnerov verejného sektora len spoločnosti, ktoré nad istý limit obchodujú so štátom. Tu sa zapisujú koneční užívatelia výhod iným spôsobom (viac v článku: Register partnerov verejného sektora: Nové povinnosti pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti).

Register partnerov verejného sektora je významný z pohľadu limitov

Register partnerov verejného sektora je tu trošku dlhšie, od apríla 2017, a ten musia „riešiť“ len spoločnosti (aj lekárne alebo ambulancie), ktoré obchodujú so štátom nad určitú stanovenú hodnotu. Teda len spoločnosti, ktoré inkasujú v širšom zmysle slova štátne financie. To sú samozrejme aj financie v zdravotníctve, a aj financie, ktoré vyplácajú zdravotné poisťovne lekárňam či ambulanciám.

Je tu však limit, a to 100.000 eur jednorazovo (jeden úkon/zmluva so štátom, plnenie aj na splátky) alebo v úhrne 250.000 eur za kalendárny rok (postupné resp. opakujúce sa plnenia).

Práve limit 250.000 eur je tým, ktorý sa najčastejšie týka lekární alebo ambulancií. Tie fungujú v zásade tak, že nie je vopred známa suma, ktorú za rok alebo iné obdobie „zarobia“ od poisťovní. Ich odmena závisí na pacientoch, na výbere liekov (pri ambulanciách od ich výkonov, počtu pacientov v danom roku), atď.

Limity sú významné práve v tomto koncoročnom období

Lekáreň ani ambulancia nikdy presne nevie, kedy uvedený limit prekoná. Je dobré si to sledovať, aby bolo zákonu učinené za dosť, avšak pomôcka je tá, že sledovať to musia aj zdravotné poisťovne. Tým zákon bráni zasielať ďalej financie subjektom, ktorí prekonali finančný limit a nie sú v registri zapísaní. Musia ich na to upozorniť.

Práve teraz na konci roka je najvyššia pravdepodobnosť, že môže lekáreň alebo ambulancia prekonať limit 250.000 eur. Pozor, nejde o zisk za daný rok ale o obrat. V tomto smere vieme, že sa už niektorým lekárňam ozvali zdravotné poisťovne s informáciou, že sa musia do Registra partnerov verejného sektora zapísať, inak im nemôžu ďalej vyplácať ich nároky.

Ako zamedziť zastaveniu platieb poisťovní

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1245)