mediPRÁVNIK chráni už 1906 ambulancií a lekární.
článok patrí do seriálu

Register partnerov verejného sektora: Nové povinnosti pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti

Michal Kočiš   |   23.3.2017

Dňa 1. februára 2017 nadobudol účinnosť nový zákon o registri partnerov verejného sektora, ktorý je v Zbierke zákonov uverejnený pod číslom 315/2016 Z.z. a ktorého cieľom je stanoviť nové pravidlá pre obchodovanie so štátom, resp. s vybranými „verejnými subjektmi“. Tento zákon sa zjednodušene zvykne nazývať aj ako tzv. „protischránkový zákon“.

Vo všeobecnosti je možné uviesť, že protischránkový zákon prináša novú registračnú povinnosť pre tie subjekty, ktoré prijímajú finančné prostriedky od štátu alebo od právnických osôb, ktoré sú pod kontrolou štátu obcí, miest a VÚC, ako aj od ďalších presne definovaných subjektov. Okruh týchto „štátnych“, resp. „verejných subjektov“ je pomerne široký a je preto možné očakávať, že táto povinnosť sa bude týkať značného počtu fyzických a právnických osôb. Je dôležité zdôrazniť, že nové povinnosti sa týkajú po splnení stanovených podmienok aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. 

Nový protischránkový zákon je pomerne komplexný a zahŕňa množstvo rôznych situácií a vzťahov. Na účely tohto príspevku sa zameriavame na niektoré základné povinnosti, ktoré sa vzťahujú na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Aké nové povinnosti prináša protischránkový zákon? 

Fyzické a právnické osoby, ktoré sú partnermi verejného sektora (t.j. ktoré splnia stanovené podmienky) majú povinnosť byť zapísané v novom registri partnerov verejného sektora. V tomto registri musia byť zapísané aspoň po dobu trvania zmluvy so štátom, resp. s ďalšími presne definovanými „verejnými subjektami“.

Do registra partneri verejného sektora zapisuje okrem iného tiež zoznam konečných užívateľov výhodzoznam verejných funkcionárov vykonávajúcich funkciu v SR, ktorí sú súčasťou vlastníckej štruktúry alebo riadiacej štruktúry partnera verejného sektora.

Konečným užívateľom výhod je každá fyzická osoba, ktorá skutočne ovláda alebo kontroluje právnickú osobu, fyzickú osobu podnikateľa alebo združenie majetku, ako aj každá fyzická osoba, v prospech tieto subjekty vykonávajú svoju činnosti alebo obchod. Presnejšie kritéria na určenie konečného užívateľa výhod sú stanovené v zákone č. 297/2008 Z.z. o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti  a o ochrane pred financovaním terorizmu.

Návrh na zápis údajov do registra nepodáva partner verejného registra sám, ale prostredníctvom tzv. oprávnenej osoby, ktorou je advokát, notár, banka, pobočka zahraničnej banky, audítor, daňový poradca. Zápis do registra vykonáva oprávnená osoba na základe písomnej dohody s partnerom verejného sektora. 

Na aké druhy vzťahov sa protischránkový zákon vzťahuje? 

Fyzická alebo právnická osoba sa považuje za partnera verejného sektora napr. ak prijíma finančné prostriedky:

  • zo štátneho rozpočtu,
  • z rozpočtu štátneho účelového fondu,
  • z rozpočtu štátneho účelového fondu ,
  • z rozpočtu verejnoprávnej inštitúcie,
  • z rozpočtu obce alebo VÚC,
  • z európskych štrukturálnych a investičných fondov,
  • od právnickej osoby zriadenej zákonom,
  • od právnickej osoby úplne alebo z väčšej časti financovanej štátom, obcou, VÚC,
  • od právnickej osoby zriadenej zákonom, ktorá je kontrolovaná štátom, obcou, VÚC alebo právnickou osobou zriadenou zákonom alebo v ktorej štát, obec alebo VÚC alebo právnická osoba zriadená zákonom vymenúva alebo volí viac ako polovicu členov jej riadiaceho orgánu alebo kontrolného orgánu,
  • od zdravotnej poisťovne,
  • ako štátnu pomoc alebo investičnú pomoc.

Zákon osobitne vymedzuje, že partnerom verejného sektora je aj poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý má so zdravotnou poisťovňou uzavretú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti (ak sa neuplatní zákonom stanovená výnimka).

Partnerom verejného sektory sú tiež osoby, ktoré priamo alebo nepriamo (prostredníctvom osôb definovaných v zákone) dodávajú napr. tovary a služby vyššie uvedeným „verejným subjektom“ a súčasne vedia alebo majú vedieť, že nimi poskytované plnenia súvisia so zmluvnými vzťahmi definovanými v zákone.

Zákon okrem vyššie uvedeného uvádza aj ďalšie kategórie subjektov, ktoré sa budú považovať za partnerov verejného sektora.

Súčasne platí výnimka, podľa ktorej fyzická alebo právnická osoba nebude partnerom verejného sektora, ak prijíma jednorazovo finančné prostriedky neprevyšujúce 100 000 EUR alebo opakovanie finančné prostriedky neprevyšujúce 250 000 EUR za kalendárny rok. 

Dokedy je potrebné sa registrovať?

Zákon stanovuje niekoľko lehôt na splnenie registračnej povinnosti a jej porušenie je spojené s viacerými právnymi dôsledkami. Nižšie uvádzame vybrané základné pravidlá. 

Zákon vo všeobecnosti uvádza, že partneri verejného sektora musia byť v registri zapísané aspoň po dobu trvania zmluvy so štátom, resp. s ďalšími presne definovanými „verejnými subjektami“.

Ak zmluva, na základe ktorej sa prijímajú finančné prostriedky od štátu alebo od „verejného subjektu“ bola uzatvorená pred 1. februárom 2017, potom je potrebné sa zaregistrovať do 31. júla 2017. V opačnom prípade štát alebo „verejný subjekt“ poskytujúci finančné prostriedky môže od zmluvy odstúpiť a súčasne nie je v omeškaní, ak z  dôvodu nezaregistrovania neplní svoje povinnosti podľa zmluvy.

Zákon osobitne stanovuje lehotu na registráciu pre poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, a to najneskôr do 31. júla 2017.

Aké sú dôsledky porušenia povinností? 

Ak sa uvedú nepravdivé alebo neúplné údaje o konečnom užívateľovi výhod alebo verejných funkcionároch, ak nie je splnená povinnosť podať zaregistrovať zmeny v zapísaných údajoch alebo sa poruší zákaz podľa § 19, registrujúci orgán uloží pokutu vo výške hospodárskeho prospechu. Ak výšku hospodárskeho prospechu nie je možné určiť, partnerovi verejného sektora sa uloží pokuta od 10 000 EUR do 1 000 000 EUR.

Súčasne sa za porušenie povinností uloží pokuta aj štatutárnemu orgánu, resp. každému členovi štatutárneho orgánu partnera verejného sektora, a to od 10 000 EUR do 100 000 EUR.

Dôsledkom porušenia povinností môže byť po splnení podmienok tiež výmaz subjektu z registra partnerov verejného sektora.

(Počet prečítaní: 2585)