mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.

Kontrola originality liekov – znížte mieru svojej zodpovednosti

Peter Gabrik   |   19.12.2018

Vo februári 2019 naplno začne platiť nové nariadenie EÚ o zabezpečení originality liekov, resp. nariadenie na boj proti falošným liekom (FMD). O podstate tejto úpravy ste sa dočítali aj v našich článkoch: Nová kontrola originality liekov – treba sa jej báť? alebo Lekárne nezmeškajte povinnosť registrovať sa do SK-NMVS do konca novembra. V tomto čase lekárne, výrobcovia liekov a distribútori žijú práve touto témou a snažia sa „vychytať“ všetky muchy, aby od 9. 2. 2019 išlo všetko čo najviac bezproblémovo. Z podstaty veci sa však môže stať, že každý zainteresovaný subjekt bude chcieť preniesť riziko na toho druhého.

Veľa praktických otázok nie je vyriešených

S každou novou zákonnou povinnosťou prichádzajú často nové praktické starosti, na ktoré zákonodarca často nemyslí. Tie sa potom narýchlo plátajú niekedy až novelou zákona. Ide o „pôrodné bolesti“ novej právnej úpravy, ktorej ciele môžu byť ušľachtilé. Na mieste sú často v takýchto prípadoch obavy. Čo robiť v praxi pri istých prípadoch, ako si lekáreň poradí, kto jej pomôže, čo ak nebude mať na výber a nebude môcť postupovať podľa platného nariadenia. Bude lekárni za porušenie naozaj hroziť sankcia, ak došlo len k ľudskému omylu, alebo systém nefungoval správne?

Príprava internej smernice na vyriešenie praktických otázok

To sú práve otázky, na ktoré sa len hľadajú odpovede. Začiatkom roka prinesieme pre našich čitateľov k dispozícii aj dokument – internú smernicu, ktorá by mala vyplniť praktické medzery a nejednoznačnosti a nastaviť chod lekárne v krízových situáciách vo vzťahu k nariadeniu o originalite liekov. Dokument sa práve pripravuje a snažíme sa zozbierať a vysvetliť hlavné problémy, ktoré prax identifikuje v tomto období (po registrácií lekárni do systému SK-NMVS), po sfunkčnení softvérov a slovenskej centrály SOOL (nezisková organizácia). Budeme riešiť veci ako čo robiť, ak sa vydal nesprávny liek pacientovi, či ho možno potom naspäť aktivovať, čo keď sa liek predáva inej lekárni a nie pacientovi (deaktivovať kód?), čo ak vypadne internet a nefunguje overovanie... A kľúčová otázka, ak sa neoverí pravosť lieku – teda je podozrenie, že liek je falošný, čo robiť, najmä ak ide o posledné balenie a pacient ho súrne potrebuje.

Čo robiť naviac, aby sa lekáreň chránila ešte lepšie

Veríme, že hlavná podstata nového overovania originality liekov je väčšine lekární známa. Budú musieť po novom načítať 2D kód a overiť cez systém, či ide o originál lieku, potom kód deaktivovať, fyzicky skontrolovať neporušenosť balenia a následne vydať liek pacientovi. Kroky lekárnika v tomto smere nie sú zložité (ak odhliadneme od toho, že berú čas a zvyšujú náklady), ale podstata nového systému sa skrýva v systéme, v softvéri a teda technike.

Technické prostriedky, softvérové vybavenie lekárne, lokálnej autority SOOL a celého nového európskeho systému na zabezpečenie overovania originality liekov musia fungovať správne. Musia byť správne do systému nahodené kódy z každej krabičky lieku od výrobcu, musí fungovať scanovanie medzi subjektmi, aktivácia a deaktivácia kódov keď je na to dôvod – najmä v koncovej lekárni, ktorý liek vydá pacientovi.

Správnosť a funkčnosť postupov zabezpečí jedine funkčný softvér. Preto by si mali dať lekárne veľký pozor na včasné zabezpečenie a aktualizáciu softvéru od svojho dodávateľa. Mali by sa zaujímať ako systém funguje, aké má funkcionality. Či je prevádzkovateľ softvéru certifikovaný cez SOOL, ako softvér rieši niektoré praktické problémy (výpadok internetu, chyby v kódoch a pod).

Na vyššie uvedené (často) technické otázky nemôže vedieť zodpovedať (vzdelaním) lekárnik. Ten je prioritne vzdelaný a vyškolený na prípravu liekov, ich výdaj, poučenie pacienta atď.

Popri softvéri je potrebné myslieť aj na zmluvy

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1306)