mediPRÁVNIK chráni už 1902 ambulancií a lekární.

Vláda schválila nový typ ambulancie záchrannej zdravotnej služby

Miriam Tipánová   |   28.2.2019

Vláda SR schválila návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Nový typ ambulancie záchrannej zdravotnej služby bude určený najmä pre neodkladnú prepravu pacientov medzi zdravotníckymi zariadeniami, v prípade ak zdravotný stav pacienta bude vyžadovať pri preprave poskytnutie zdravotnej starostlivosti.

Je na mieste spomenúť, že neodkladnú prepravu v súvislosti so sekundárnymi prevozmi zabezpečuje záchranná zdravotná služba, ktorá je však prioritne určená na poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti a neodkladnej prepravy a nie na sekundárne prevozy pacientov medzi zdravotníckymi zariadeniami.

Tieto ambulancie budú prioritne vykonávať neodkladnú prepravu, ale zároveň v prípade potreby budú na pokyn Operačného strediska tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby vysielaný aj na zásah, v prípade ak nebude k dispozícii ani ambulancia záchrannej zdravotnej služby alebo v prípade udalosti s hromadným postihom osôb.

Prax ukázala, že je potrebné zriadiť aj nový typ zdravotníckeho zariadenia a to ambulancie dopravnej zdravotnej služby. Bude určená najmä na prepravu osoby do zdravotníckeho zariadenia alebo medzi zdravotníckymi zariadeniami alebo po poskytnutí zdravotnej starostlivosti zo zdravotníckeho zariadenia.

Orgán, ktorý bude príslušný na vydanie povolenia na prevádzkovanie týchto nových zriadených poskytovateľov zdravotnej starostlivosti bude Ministerstvo zdravotníctva SR.

Hospodárska a sociálna rada Slovenskej republiky podala stanovisko k návrhu zákona o poskytovateľoch, v ktorom odporučila tento návrh posunúť na ďalšie legislatívne konanie.

O legislatívnom konaní vás budeme informovať.

(Počet prečítaní: 1025)