mediPRÁVNIK chráni už 1902 ambulancií a lekární.

Nezabudnite informovať pacienta o zaslaní hlásenia do NCZI

Miriam Tipánová   |   11.12.2018

Boj proti hazardu sa dostal aj do zákonov o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Podľa tohto zákona má lekár veľmi dôležitú povinnosť. Touto povinnosťou je zaslať hlásenie o osobe s diagnostikovanou chorobou patologického hráčstva do Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), pričom o tejto skutočnosti je lekár povinný osobu informovať.

Zmena, ktorá je na svete od 1. júla 2018

Lekár nehlási údaje priamo sám do Registra patologických hráčov, ale zasiela hlásenie o patologickom hráčovi do NZCI, keďže tento orgán má „na starosti“ eZDRAVIE. NCZI následne bude zasielať informácie a evidovať pacientov v Registri hazardných hráčov.

Informovanie pacienta o tejto skutočnosti

Lekár, ktorý diagnostikoval osobe chorobu patologického hráčstva, je povinný informovať túto osobu o tom, že lekár je povinný zaslať hlásenie o ňom na NCZI (a že tak aj urobí), a že následne NCZI posunie túto informáciu do Registra hazardných hráčov ak osobitný predpis neustanovuje inak.

A osobitný predpis, ktorý ustanovuje výnimku je práve zákon 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a ten v § 79 ods. 14 (od 1. júla 2018) hovorí: „Ak by pacient chcel odmietnuť liečbu z dôvodu evidencie v tomto registri, poskytovateľ hlásenie o pacientovi s diagnostikovanou chorobou patologického hráčstva nezašle, ale túto skutočnosť písomne zaznamená v zdravotnej dokumentácii“.

Prečo je to tak?

Nové nariadenie EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR) je v platnosti od 25.5.2018 a zavádza nanovo práva dotknutých osôb. Preto je dôležité, aby lekár presne dodržal legislatívu v tomto článku platnú od 1. júla a rešpektoval právo pacienta, v opačnom prípade môže porušiť jeho právo na ochranu osobných údajov a vystavuje sa tak sankcii zo strany Úradu na ochranu osobných údajov.

Záver

Ak bude pacient diagnostikovaný ako hazardný hráč a lekár ho informuje o tom, že musí podať hlásenie na NCZI a bude zapísaný do Registra hazardných hráčov, pacient má možnosť povedať, že odmietne liečbu, ak by mal byť zapísaný do Registra. V takom prípade lekár hlásenie o pacientovi na NCZI nezašle, ale túto skutočnosť písomne zaznamená v zdravotnej dokumentácii.

Treba mať na pamäti, že v prípade kontroly je potrebné aj  preukázať, že lekár pacienta o tejto skutočnosti informoval, práve preto sme pre vás pripravili dokument s názvom „Informovanie pacienta o zaslaní hlásenia do Národného centra zdravotníckych informácií“  ktorý nájdete na linku: Informovanie pacienta o zaslaní hlásenia do Národného centra zdravotníckych informácií.

(Počet prečítaní: 1165)