mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Splnenie oznamovacej povinnosti lekárňou a ambulanciou do 15. januára 2019 (pracovná zdravotná služba)

Miriam Tipánová   |   20.11.2018

Zákon lekárni aj ambulancii vymedzuje mnoho povinností pri ochrane zdravia pri práci. Rozsah povinností pre lekáreň a ambulanciu záleží od reálne sa vyskytujúcich zdraviu škodlivých faktorov práce a pracovného prostredia, ktoré môžu potenciálne ohroziť alebo poškodiť zdravie zamestnancov. Zjednodušene povedané, rozsah povinností zamestnávateľa závisí od reálne prítomných rizík v pracovnom prostredí.

Kto posudzuje prítomné riziká v lekárni a v ambulancii?

Prítomné riziká v lekárni a v ambulancii posudzuje pracovná zdravotná služba. Pracovnú zdravotnú službu môžu vykonávať len vybraní zdravotnícki pracovníci. Týchto zdravotníckych pracovníkov sme si spomenuli v článku: Pracovná zdravotná služba v lekárenskom segmente. Treba mať na pamäti, že zákon už nepripúšťa vykonávanie činnosti pracovnej zdravotnej služby bezpečnostným technikom ako to bolo kedysi pred 1. 12. 2017. Zoznam zdravotníckych pracovníkov, ktorí vykonávajú pracovnú zdravotnú službu nájdete na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR - PRACOVNÁ ZDRAVOTNÁ SLUŽBA.

Kategorizácia prác:

Každá práca zamestnancov by mala byť zaradená do príslušnej kategórie a to pracovnou zdravotnou službou. Práca sa zaraďuje do príslušnej kategórie podľa úrovne a charakteru faktorov práce a pracovného prostredia, ktoré môžu ovplyvniť zdravie zamestnancov. Tieto práce sa podľa zákona zaraďujú do štyroch kategórií. Napríklad do prvej kategórie sa zaraďujú práce, pri ktorých nie je riziko poškodenia zdravia zamestnanca vplyvom práce a pracovného prostredia. Čím je riziko poškodenia zdravia zamestnanca pravdepodobnejšie, tým je práca zaradená do vyššej kategórie. Zaradenie práce do konkrétnej kategórie je veľmi dôležité, pretože od tejto skutočnosti závisí rozsah povinnosti, ktoré zamestnávateľ musí dodržiavať. V prípade práce, ktorá je zaradená do prvej kategórie, zákon pre zamestnávateľa vymedzuje minimum povinností. No na druhej strane, ak práca je zaradená do tretej alebo štvrtej kategórie, tak zamestnávateľ má omnoho viac povinností ako v prípade prác, ktoré sú zaradené do prvej či druhej kategórie. Teda to znamená, že čím je vyššia kategória, tým zákon zamestnávateľovi vymedzuje viac povinností. V prípade práce v lekárni alebo v  ambulancii sa domnievame, že pôjde o prácu, ktorá bude zaradená do prvej alebo druhej kategórie. Je to individuálne. Neexistuje zoznam, ktorý by určoval, že každá práca v lekárni alebo v ambulancii je zaradená automaticky do prvej alebo druhej kategórie. Zaradiť prácu do príslušnej kategórie musí pracovná zdravotná služba.

V uzamknutej časti sa dozviete, akým spôsobom si lekáreň a ambulancia musí splniť oznamovaciu povinnosť voči príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, naše odporúčania a taktiež sankcie za nesplnenie povinnosti.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1558)