mediPRÁVNIK chráni už 1906 ambulancií a lekární.

Seriál ISMOL: Lekáreň nemusí liek prevziať v nedeľu

Peter Gabrik   |   23.10.2018

V minulom roku sme Vás podrobne informovali o novinke pri zabezpečení dostupnosti liekov na Slovensku, o ISMOLe (informačnom systéme na mimoriadne objednávky liekov) o ktorom sa tiež hovorí ako o emergentnom systéme na objednávky liekov. Poukázali sme na rôzne špecifiká tohto systému, s ktorým sa už zrejme ako tak lekárne zžili. Výhodou systému má byť to, že dodanie liekov cez tento systém zabezpečujú držitelia registrácie lieku, nie len distribútori (ako to robia štandardne v 24 hodinovej lehote, ak majú liek k dispozícii).

Asi najviac sporným momentom sa hneď po zavedení systému ukázala povinnosť prevziať lieky aj cez víkend alebo v štátny sviatok, kedy sú lekárne štandardne zatvorené. Nespokojnosť s týmto riešením sa prejavila v legislatívnej zmene, ktorá sa už medzitým od 15. Júna 2018 premietla aj do zákona. Je jej výsledok naplnením očakávaní?

Pôvodné znenie zákona

Pôvodne zákonná platná úprava pri zavedení ISMOLu od 1. Apríla 2017 vôbec nerozlišovala dni pracovného pokoja, štátne sviatky, víkendy a pod. Zakotvovala povinnosť, aby systém ISMOL fungoval v nepretržitej prevádzke a bezvýnimočne platili lehoty:

- pre držiteľa registrácie dodať liek do 24 hodín buď lekárni alebo veľkodistribútorovi za účelom dodania lekárni (od prijatia objednávky); keďže držitelia registrácie liekov nemajú často sami kapacity na dovoz liekov, využívajú na to distribútorov, a

- 48 hodín pre samotnú lekáreň na prevzatie lieku objednaného cez ISMOL,

ktoré striktne platili bez ohľadu na to, o aký deň ide.

Ako je uvedené vyššie, zákon stanovoval prísnu povinnosť lekárne liek v lehote do 48 hodín od objednávky aj prevziať. Preto lekárne museli dôsledne zvažovať svoje otváracie doby a dostupnosť zamestnancov, najmä ak systém ISMOL využijú v piatok.

Nesúhlas s nepretržitou prevádzkou

Spolu so zavedením informačného systému ISMOL tak museli držitelia registrácie resp. veľkodistribútori zabezpečiť svoje kapacity zamestnancov pre nepretržitú prevádzku a obsluhu systému ISMOL. Tým im stúpli náklady. Ako bolo z ich strany prezentované, štatisticky cez víkend (aj vzhľadom na otváracie doby lekárni) je objednávok minimálne množstvo, no oni musia systém obsluhovať a byť pripravení naplno.

Výhrady k tejto nepretržitej prevádzke zazneli už na konferencii: Dostupnosť liekov na Slovensku, konanej dňa 20. Júna 2017 v Bratislave, organizovanej Komorou pre medicínske právo Medius. Jednou z najväčších výhrad k systému ISMOL bola práve povinnosť nepretržitej prevádzky, ktorá je veľmi náročná a neefektívna. Na pôde uvedenej konferencie, kde sa okrem iného zúčastnili aj zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR, boli tieto postrehy vnímané s porozumením a možnými neskoršími legislatívnymi zmenami.

Chystala sa zmena...

Na viacero podnetov Ministerstvo zdravotníctva SR pripravovalo zmenu zákona. Rozpracovaná podoba novely nasvedčovala, že sa vysporiada práve s prísnym znením o nepretržitej prevádzke. Novela mala priniesť to, že lekáreň bude mať pri zadávaní objednávky ISMOL možnosť požiadať o dodanie lieku až v najbližší pracovný deň, ak by koniec lehoty mal pripadnúť na deň pracovného pokoja.

Táto zmena mala priniesť odbremenenie lekární najmä pri zadaní objednávky v piatok, aby nemuseli v nedeľu vo svojich priestoroch lieky prevziať.

Finálne znenie novely

Plánované zmeny alebo očakávané zmeny boli naplnené len z malej časti. Dá sa povedať, že novela v ISMOLe vyriešila len najzákladnejšie minimum.

Novinou je v zásade len to, že ak koniec lehoty na dodanie liekov podľa systému ISMOL má pripadnúť na nedeľu, potom sa lehota na dodanie liekov predlžuje zo 48 hodín na 72 hodín – inak povedané na pondelok (aj keby ten bol štátnym sviatkom).

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1364)