mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.

ISMOL – lekárne sú flexibilnejšie pri výdaji liekov len naoko

Peter Gabrik   |   19.3.2019

V roku 2017 bola v snahe zabezpečiť dostupnosť liekov zavedená novinka – systém ISMOL na emergentné objednávky liekov. Tento systém museli zabezpečiť držitelia registrácie liekov, u ktorých sa predpokladá, že lieky musia mať k dispozícii. Lieky sú povinní dodať lekárni do 48 hodín, ak koniec lehoty pripadne na nedeľu, potom do 72 hod. od zadania objednávky. Najnovšie sa v zákone zmenila lehota pre výdaj liekov objednaných cez ISMOL pacientom. O výhodnosti zmien v lehotách pre lekárne sa zamyslíme v tomto článku.

V čom tkvie podstata systému ISMOL

O podstate systému ISMOL ste sa mohli dočítať vo viacerých článkoch na webe www.mediprávnik.sk, naposledy tu: Seriál ISMOL: Lekáreň nemusí liek prevziať v nedeľu. Pre úvod do problematiky len stručne vysvetlíme výhody ISMOL-u.

Podstatou systému ISMOL bolo viac pritlačiť na výrobcov liekov resp. na držiteľov registrácie liekov, aby boli lieky pre Slovenských pacientov k dispozícii. V praxi sa dlhodobo vyskytovali problémy s dostupnosťou liekov. Štandardne lekárne lieky zabezpečujú cez distribútorov liekov, ktorí sú povinní v zmysle zákona o liekoch im lieky dodať do 24 hodín. Problém bol však s liekmi, ktoré nemali ani distribútori. Tí sa sťažovali na to, že lieky nemajú možnosť nakúpiť od výrobcov alebo držiteľov registrácie liekov (ktorí lieky zrejme vo väčšom rozsahu predali na iné trhy).

Výrobca a držiteľ registrácie však má povinnosť zabezpečiť dostupnosť liekov na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva sa preto rozhodlo postaviť systém ISMOL na tom, že povinnosť dodať lieky do lekárne bude na pleciach držiteľov registrácie liekov. Každý z nich tak v zásade bol povinný vytvoriť systém na emergentné objednávky liekov. V tomto systéme je zodpovednosť za dodanie lieku na držiteľoch registrácie, avšak v praxi sa využíva spôsob dodania lieku do 24 hodín distribútorovi, aby ten následne dodal liek lekárni, celkovo do 48 hodín od zadania objednávky v systéme ISMOL.

Po zavedení novinky vyvstávali praktické problémy v prípadoch, ak bol liek objednaný v piatok a musel byť lekárni dodaný v nedeľu. Tá ho aj bola povinná prevziať. Zvyšovali sa tým náklady lekárni aj distribútorov. Po kritike prišla v minulom roku novela, ktorá predĺžila čas dodania na 72 hodín, ak koniec lehoty pripadol na nedeľu.

Čo sa v systéme ISMOL zmenilo?

Vyššie uvedený popis je lekárňam známy. Od začiatku roka 2019 sa systému ISMOL dotkla drobná zmena. Výhodná by mala byť pre lekárne.

Doposiaľ boli lehoty (hoci v jednom prípade posunuté na 72 hodín) veľmi prísne nastavené nesledovne:

1. 24 hod. pre držiteľa registrácie lieku na jeho dodanie distribútorovi

2. 48 hod. (alebo 72 hod.) celkovo od vytvorenia objednávky pre distribútora na dodanie lieku lekárni po tom, čo ho prevzal od držiteľa registrácie (v lehote 24 hod. od vytvorenia objednávky)

3. 48 hod. (alebo 72 hod.) celkovo od vytvorenia objednávky pre lekáreň na prevzatie lieku dodaného cez systém ISMOL

4. rovnaká lehota 48 hod. (alebo 72 hod.) celkovo od vytvorenia objednávky pre lekáreň na vydanie lieku dodaného cez systém ISMOL pacientovi

Čo sa zmenilo od začiatku roka 2019 je práve lehota v bode 4. Lekáreň má viac času na vydanie lieku pacientovi.

Naďalej platí, že všetky zúčastnené subjekty musia lieky dodať podľa doteraz platných prísnych lehôt. Dokonca aj lekáreň musí naďalej prevziať liek do 48 hod. alebo do 72 hodín (ak posledný deň pripadne na nedeľu) od distribútora a byť pripravená v tejto lehote liek vydať pacientovi.

Bola zmena vôbec potrebná?

Pôvodne znenie zákona však akoby nebolo úplné. Zákon hovoril, že liek dodaný cez systém ISMOL je lekáreň povinná vydať pacientovi a lehota podľa bodu 4 vyššie bola akoby iba vyvodená z celkového znenia zákona. Len z logiky veci vyplývalo, že celý systém bol vymyslený preto, aby liek bol v takto prísnych lehotách k dispozícii pacientovi.

Novinkou je teda to, že sa presne a výslovne hovorí o lehote na výdaj lieku pacientovi a súčasne je možnosť po dohode s pacientom mu liek vydať neskôr – 5 dní od predloženia platného preskripčného záznamu.

Doposiaľ zákon výdaj objednaného lieku cez ISMOL pacientovi neriešil podrobne. Bolo právom pacienta prevziať si liek v lekárni v lehote 48 hod. alebo 72 hod., ktorá ho musela v tom čase mať k dispozícii. Ak však pacient v lehote neprišiel, nebolo mu to na škodu a objednaný liek mu lekáreň vydala aj o deň neskôr a nič sa tým neporušilo. Mohli však vznikať otázky, či náhodou to nie je tak, že pacient si musí v danej lehote prísť po liek a jeho vydanie neskôr je problém.

Po novom sa najmä lepšie rieši výdaj lieku cez ISMOL pacientovi. To je prvé pozitívum a druhé je, že sa jasnejšie dopĺňa zmysel zákona a teda že pacienta nemožno nútiť si liek vybrať v lehote. Prístup pacienta je viac v dobrovoľnej rovine a napr. pacient neporuší zákon, ak si liek v lehote neprevezme. Ak liek pacientovi až tak neponáhľa, zákon mierni tlak a nejasnosti pre lekárne. Tie po novom majú v zmysle zákona možnosť sa s pacientom dohodnúť, že liek im bude vydaný neskôr, aj po lehote 72 hod., maximálne do 5 dní od predloženia preskripčného záznamu (alebo lekárskeho predpisu).

Je potrebné dodať, že aj ak dôjde k dohode o neskoršom výdaji lieku, o 5 dní, ani v tejto lehote si pacient nie je povinný liek prevziať. Pre lekáreň však táto lehota znamená len malú výhodu v tom, že ak pacient odsúhlasí prevzatie lieku napr. až o 4 dni (z dôvodu, že pacient bude odcestovaný a pod.) lekáreň sa vie zariadiť kedy asi pacient príde.

Je otázne do akej miery bude novinka v praxi pre lekáreň výhodná

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK lekáreň sa dočítate, v čom novinka vôbec nemusí byť pre lekáreň výhodná alebo aké riziká sme identifikovali v nepresnosti zákonodarcu.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1466)