mediPRÁVNIK chráni už 1899 ambulancií a lekární.

Vláda schválila vyššie úhrady za pohotovosti

Peter Gabrik   |   20.2.2019

V článku: Platby za pohotovosti sa majú zvýšiť – o koľko? sme Vás informovali o zámere Ministerstva zdravotníctva zvýšiť platby organizátorom pohotovostí. Návrh bol koncom minulého roka v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Bolo k nemu vznesených viacero pripomienok a nebolo zrejmé, ako to v návrhom dopadne.

Práve dnes 20.2.2019 vláda návrh Ministerstva zdravotníctva schválila. Paušálna odmena pre organizátora pohotovostí sa zo sumy 8.288 eur zvýšila na sumu 9.800 eur. Bodové ohodnotenie zdravotného výkonu na pohotovosti sa nezvýšilo a ostáva na hodnote  0,019916 eura za 1 bod.

Veľa zásadných pripomienok, najmä zo strany poskytovateľov zubno-lekárskych pohotovostí, Slovenskej lekárenskej komory (ktoré chceli riešiť aj ich odmeny) a iných subjektov (napr. Ministerstvo financií alebo zdravotné poisťovne, ktoré boli proti zvyšovaniu) nebolo vyslyšaných. Je možné očakávať, že sa táto nespokojnosť prejaví v budúcnosti ďalšími aktivitami s cieľom dosiahnuť sledovaný zámer. Ministerstvo zdravotníctva týmto čiastočne pomohlo organizátorom pohotovostí, ale určite podnietilo ešte väčšiu nespokojnosť iných poskytovateľov v zdravotníckej oblasti, ktorí sa môžu cítiť ukrivdení.

Ministerstvo čiastočne upustilo z pôvodného návrhu, v ktorom chcelo navyšovať aj platby za 1 bod a paušál zvýšiť len na sumu niečo cez 8.600 eur. V matematickom vzorci výpočtu odmeny pre organizátora by to bolo menej výhodné, preto sa rozhodlo, že sa paušálna odmena zvýši viac a odmena za body sa ponechá v pôvodnej výške. To v konečnom dôsledku znamená, že sa organizátor nemusí obávať, že na pohotovosť príde málo pacientov a on nevykryje náklady, lebo minimálne má garantovaných 9.800 eur mesačne.

Čo je však podstatné pre lekárov je to, že týmto navýšením sa im nemusí zvýšiť aj ich odmena. Navýšenie v nariadení vlády je len pre organizátora pohotovostí. Ten dostane od štátu viac na zabezpečenie chodu pohotovostí a je následne len na ňom, koľko a či vôbec aj zvýši odmenu pre lekárov. Organizátor môže argumentovať, že táto vyššia odmena len vykryje ostatné zvýšené výdavky na celkový chod pohotovostí (príplatky za prácu v noci, víkendy a pod, ktoré sú platné v tomto roku) a nie je priestor na rast odmien. Je potrebné dodať, že ak lekár nastúpi do služby podľa rozpisu VÚC (teda „nedobrovoľne“), toto navýšenie nebude mať vplyv na jeho odmenu, nakoľko nariadenie nemá vplyv na zákon, ktorý hovorí o odmene lekára na pohotovosti zabezpečeného „nasilu“ cez VÚC.

Informácia o zvýšení odmeny pre organizátorov je však pre lekárov - dobrovoľníkov určite užitočná pre rokovania o ich odmene a lekári majú ďalší „tromf“ v rukách.

(Počet prečítaní: 1741)