mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Rok 2019 je rokom elektronizácie, po eZdraví prichádza eKasa

Ján Pavlík   |   22.2.2019

Procesy elektronickej evidencie tržieb , ktorými štát sleduje zamedzeniu krátenia tržieb podnikateľmi sa týkajú aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Každému podnikateľovi, ktorý prijíma tržby v hotovosti alebo inými platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť za poskytovanie vymedzených služieb, alebo za predaj tovaru, vznikajú nové povinnosti v súvislosti so zavádzaním systému eKasa. Medzi vymedzené služby zákon zahŕňa aj služby, ktoré poskytujú  lekárne a ambulancie. Pozrime sa teda bližšie, čo chystané novinky znamenajú pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Rok 2019 sa pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nesie v duchu elektronizácie. Od začiatku roka sú v účinnosti ustanovenia, ktoré priniesli pre ambulancie a lekárne nové povinnosti týkajúce sa používania eZdravia. Tento rok sa ale musia okrem týchto zmien, pripraviť aj na zmeny týkajúce sa evidencie tržieb. Na rozdiel od povinností spojených s používaním eZdravia, ktoré sa dotkli len činnosti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, povinností spojené so zavádzaním systému eKasa, sa týkajú oveľa širšieho okruhu subjektov. Systém eKasa sa vzťahuje na každú fyzickú alebo právnickú osobu, ktorá na základe oprávnenia na podnikanie predáva tovar, alebo poskytuje vymedzené služby, pričom za predaj tovaru, alebo za poskytovanie vymedzených služieb prijíma tržby v hotovosti, alebo inými platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť.

Povinnosť evidovať tržby pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti

Povinnosti evidovať tržby sa týka poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú nasledovné služby:

  • činnosti všeobecnej lekárskej praxe,
  • činnosti špeciálnej lekárskej praxe,
  • zubnú lekársku prax,
  • veterinárnu činnosť,
  • činnosti nemocníc,
  • ostatnú zdravotnú starostlivosť. (sem patria lekárne)

Povinnosť evidovať tržby tak vzniká poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú služby spomenuté vyššie, pričom za poskytované služby, alebo predaj tovaru prijímajú platby v hotovosti, alebo platby kartou.

Povinnosť používať registračnú pokladnicu už od roku 2015

Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti je povinnosť evidovať tržby dobre známou už od roku 2015. Zákon im vtedy udelil povinnosť používať v súvislosti s evidenciou tržieb registračnú pokladnicu. Podnikatelia mali na výber či za registračnú pokladnicu si zvolia:

  • elektronickú registračnú pokladnicu alebo
  • virtuálnu registračnú pokladnicu.  

Vysvetlenie si rozdielov v týchto dvoch alternatívach, nám pomôže bližšie pochopiť novinky pri zavádzaní systému eKasa.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná len pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK lekáreň a mediPRÁVNIK ambulancia sa dozviete, aký je rozdiel medzi elektronickou registračnou pokladnicou a online registračnou pokladnicou, čo je potrebné vykonať pre prechod z elektronickej registračnej pokladnice na online registračnú pokladnicu a aké pozitíva prinesie systém eKasa pre ambulancie a lekárne

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1424)