mediPRÁVNIK chráni už 1897 ambulancií a lekární.

Doplnkové ordinačné hodiny sú k dispozícii – ste na ne pripravení?

Peter Gabrik   |   8.1.2019

Osud novinky v podobe doplnkových ordinačných hodín bol naozaj tŕnistý. Za ministrovania Druckera bol návrh na ich prijatie v medzirezortnom pripomienkovom konaní, avšak návrh sa vypustil. Bolo to ešte na jar roku 2017. Následne sa koncom roka 2017 doplnkové ordinačné hodiny v parlamente schválili narýchlo a nenápadne v balíku mimo zdravotníckych opatrení. Mali platiť od začiatku mája 2018. Ešte pred ich platnosťou ich poslanci opäť zákonom odložili až na rok 2019. Doplnkové ordinačné hodiny mali veľmi komplikovanú cestu, ktorá bola zapríčinená najmä politickými manévrami. Akoby politici testovali, ako ich odborníci a verejnosť príjmu. Dokonca ešte koncom roka 2018 panovala v odborných kruhoch obava, že ich poslanci opäť odsunú.

Od 1. 1. 2019 tu už definitívne doplnkové ordinačné hodiny máme zavedené a je možné ich využívať, nech sú názory na nich akékoľvek. Myslíme si, že väčšina poskytovateľov zdravotnej starostlivosti túto novinku uvítalo, dokonca ju považujú za isté minimum a čakali ešte viac. Novinka určite teší aj zdravotné poisťovne a mala by byť len pozitívna aj pre pacientov. Pre tých, ktorí nemajú v pláne siahať do vrecka, sa v zásade nič nemení.

Po tom, čo boli definitívne zrušené poplatky za objednanie pacientov na konkrétny čas (resp. poplatok za prednostné ošetrenie) bol stále dopyt po niečom aspoň podobnom, aby si niektorí pacienti mohli zaplatiť a byť ošetrení aj mimo štandardných ordinačných hodín. Poplatky však chýbali aj poskytovateľom, nakoľko ich zmluvné vzťahy s poisťovňami sú nastavené tak, že ich náklady stúpajú a príjmy od poisťovní ich nedorovnávajú. Odplaty za výkonu sú malé a nezohľadňujú reálnu časovú náročnosť. Z nášho pohľadu tak doplnkové ordinačné hodiny možno vnímať ako „win-win“ novinku, t.j. nemal by byť subjekt, ktorý by nimi utrpel ujmu a je hneď viacero subjektov, ktorí z toho môžu mať osoh.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby SEZAM sa dozviete ako zaviesť doplnkové ordinačné hodiny vo vašej ambulancii a aké podmienky musíte splniť. Taktiež sa dozviete, ktoré ambulancie ich môžu zriadiť.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1405)