mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.

Objednávate lieky cez internet? Overte si lekáreň!

Peter Gabrik   |   28.11.2017

V článku "Internetový výdaj liekov – všeobecné podmienky" sme všeobecne informovali o internetovom výdaji liekov. Táto možnosť vyplýva z legislatívy Európskej únie, aby sa predaj liekov trochu zmodernizoval a prispôsobil dobe. Je potrebné povedať, že na internete si môžete kúpiť iba tie lieky, na ktoré nie je potrebný lekársky predpis – teda voľnopredajné, a tiež zdravotnícke pomôcky (s obmedzeniami).

S liekmi na internete si treba dať pozor

Kupovanie liekov cez internet je predsa len viac rizikové, ako si ich kúpiť v kamennej lekárni. Kamenné lekárne musia byť riadne označené „zeleným krížom“ (ktorý všetci poznáme), ich prevádzku povoľujú úrady ako je Vyšší územný celok a musia spĺňať dlhý rad zákonných obmedzení a povinností. Za okienkom musí byť náležite vzdelaná osoba – farmaceut, ktorý musí pacientovi - „klientovi“ lekárne poskytnúť potrebné informácie, poučiť ho a môže prijať aj hlásenia o nežiadúcich účinkoch liekov. 

Je to naozaj také jednoduché?

Kúpa liekov cez internet sa na prvý pohľad zdá byť lákavá možnosť, kedy si v suchu z pohodlia viem objednať lieky, ktoré mi doručí kuriér. Pacient si najčastejšie v internetovom prehliadači vyhľadá podľa kľúčových slov liek, ktorý ho zaujíma a zistí, že si ho vie kúpiť aj cez internet. Ponuka takýchto stránok je na internete bohatá, a nie len zo Slovenska.

Ako má pacient zistiť, že ten, kto predáva lieky na internete, spĺňa všetky zákonné povinnosti, predáva skutočne nefalšované lieky bez zdravotných rizík?

Nad touto otázkou sa zamýšľalo mnoho kompetentných ľudí. Štát si uvedomil, že internetový predaj môže byť veľmi „divoký“, pretože hocikto si môže nechať urobiť stránku, ktorá vyzerá oficiálne ako lekáreň, je moderná, prehľadná (tvári sa seriózne), no môže byť za ňou nejaký nečestný obchodník napr. z Ázie z pochybnými falšovanými liekmi. O kúpe rôznych zakázaných liekov, prípadne liekov u nás len na lekársky predpis (napr. na potenciu) cez internet sa už popísalo mnoho. Išlo o prípady liekov s pochybným pôvodom, lašovanými, prípadne lieky, ktoré vôbec nemali prezentované vlastnosti a boli doslova nebezpečné. 

Bežný človek nemal možnosť cez internet dostať zaručenú odpoveď na tieto otázky, hoci ich určite potreboval vedieť, keďže ak kupoval registrovaný voľnopredajný liek na Slovensku, jeho motiváciou bolo si len uľahčiť nákup a ušetriť čas. Jeho motiváciou určite nebolo kúpiť falšovaný liek od špekulantov, ktorý vôbec nemusí mať zamýšľané účinky. 

Riešenie je nasledovné

Preto sa vymyslel šikovný systém, ako môže ktokoľvek preveriť vierohodnosť internetovej lekárne. Internetová lekáreň je povinná na svojej stránke zverejniť tzv. spoločné logo, ktoré musí byť umiestnené na viditeľnom mieste na každej podstránke hlavnej webovej stránky.

Ide o nasledovné logo, ktoré pre každú členskú krajinu schválila Európska únia:

Konkrétne toto logo je záväzné pre Slovensko. Musí byť umiestnené viditeľne, bez akéhokoľvek pozmenenia na každej webovej stránke oficiálnej internetovej lekárne. Každý iný štát Európskej únie má toto logo odlíšené vlajkou štátu a textom v príslušnom jazyku.

Ako je už na prvý pohľad na logo zrejmé z textu: „Kliknutím overte legálnosť týchto webových stránok“, bude sa dať na toto logo kliknúť myškou.

Čo sa stane po kliknutí? Pacientovi a každému návštevníkovi stránky, keďže ide o hypertextový odkaz, sa otvorí stránka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Otvorí sa stránka (Zoznam subjektov vykonávajúcich internetový výdaj), na ktorej je uvedený Štátnym ústavom presný a aktuálny zoznam subjektov, ktorí môžu oficiálne vykonávať internetový výdaj liekov.

Na uvedenú stránku je samozrejme možné kliknúť kedykoľvek mimo kliknutia na vyššie uvedené logo, teda ešte pred „vygúglením“ si internetovej lekárne je možné nájsť práve v tomto zozname tie oficiálne a bezpečné. Práve v uvedenom zozname sú uvedené aj internetové stránky priamo internetových lekární, s ich názvom, dátumom vzniku, sídlom a pod.

Myslite na to pri kúpe liekov cez internet

Systém s logom (na ktoré sa dá kliknúť), je veľkým prínosom práve preto, že väčšina ľudí namiesto toho, aby hľadala oficiálny štátom garantovaný zoznam bezpečných internetových lekární, zvolí opačný postup. Keďže ich niečo trápi, hľadajú cez internet rovno lieky, ktoré ak ich na niektorej stránke zaujmú, neváhajú pohodlne (možno lacnejšie) nakúpiť.

Logo, na ktoré sa dá kliknutí a overiť legálnosť stránky, je silným momentom pre pacientov. V tomto článku sme chceli viac spropagovať túto informáciu a logo, keďže aj ono, hoci bolo dobre vymyslené, môžu ľudia prehliadať. Ak už budú mať vopred akúkoľvek informáciu, že niečo také existuje, pri návšteve stránky si na to môžu intuitívne spomenúť, logo nájsť a cez neho všetko preveriť.

Ani takéto logo však nepomôže tým, ktorí na internete zháňajú lieky v rozpore so zákonom. Ide o časté prípady, kedy ľudia chcú kúpiť lieky, ktoré sú len na lekársky predpis (tie sa dajú vybrať len v kamennej lekárni) alebo o rôzne pochybné prípravky na hrane zákona. Títo ale hazardujú so svojím zdravím.

(Počet prečítaní: 2763)