mediPRÁVNIK chráni už 1902 ambulancií a lekární.

Koniec bylinkárom a homeopatom?

mediprávnik   |   18.6.2015

Na Slovensku je akosi zvykom, že činnosti, ktoré môže vykonávať len skupina ľudí, ktorí dosiahli zákonom požadované vzdelanie, vykonali minimálnu prax a zložili potrebné skúšky (napr. lekári, psychológovia, advokáti a podobne) vykonávajú aj osoby, ktoré takéto podmienky nespĺňajú. Následky si nakoniec môže odniesť samotný pacient.

V parlamente je práve prejednávaný návrh novely trestného zákona, ktorý okrem iného rieši aj zavedenie nového trestného činu – “neoprávnený výkon regulovanej činnosti”.

Na Slovensku je akosi zvykom, že činnosti, ktoré môže vykonávať len skupina ľudí, ktorí dosiahli zákonom požadované vzdelanie, vykonali minimálnu prax a zložili potrebné skúšky (napr. lekári, psychológovia, advokáti a podobne) vykonávajú aj osoby, ktoré takéto podmienky nespĺňajú. Zdá sa, že účelom navrhovanej skutkovej podstaty je riešenia práve tohoto problému.


Zmyslom tejto úpravy je brániť “biznis” vybraných skupín obyvateľstva (ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad), ale chrániť aj príjemcov takejto služby – napríklad pacientov, ktorí sa spoliehajú na to, že rada, ktorú dostávajú ich pomôže vyliečiť a že im ju dáva odborník ktorý absolvoval potrebné školy a má za sebou potrebnú prax.


Čo by prinieslo do praxe prijatie takejto právnej normy? Znamená to, že rozdávať rady týkajúce sa zdravia už budú môcť len lekári vykonávajúci zdravotnícke povolanie u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti?


V prvom rade si je potrebné uvedomiť, že navrhovaná skutková podstata predpokladá to, že regulovaná činnosť (čo poskytovanie zdravotnej starostlivosti nepochybne je) musí byť vykonávaná za odmenu. Ak teda niekto bude poskytovať rady, či dokonca “liečiť” bez toho aby mu jeho “klient” / “pacient” zaplatil, nemal by byť v zmysle navrhovanej úpravy trestne zodpovedný. To však nevylučuje jeho trestnú zodpovednosť podľa iných skutkových podstát – napríklad trestného činu podľa § 162 (Poškodenie zdravia), ktorý zakladá trestnú zodpovednosť každému kto vykonáva napriek tomu, že nemá predpísanú odbornú spôsobilosť zdravotníckeho pracovníka úkony zdravotnej starostlivosti a neodborným vyšetrovacím alebo liečebným úkonom alebo nesprávnou indikáciou liekov bezprostredne ohrozí život osoby, alebo jej takto ublíži na zdraví.


Poskytovanie zdravotnej starostlivosti bez oprávnenia už aj dnes vyvoláva riziko udelenia sankcie zo strany samosprávneho kraja, či ministerstva zdravotníctva. Zákon o poskytovateľoch v § 82 ods. 3 totiž hrozí pokutou až do výšky 33 193 eur tomu, kto bez príslušného povolenia poskytuje zdravotnú starostlivosť.


Pokiaľ by takto navrhovaná nova skutková podstata bola parlamentom schválená otvorila by ťažko odhadnuteľné scenáre pre prax. Je naozaj problematické odhadnúť či by sa na základe takejto úpravy začal hon na hraničné činnosti, ktoré sa už javia ako poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Extrémne scenáre je však namieste odmietnuť, bolo by pritiahnuté za vlasy tvrdiť, že všetci bylinkári v prípade schválenia novely skončia za mrežami (

viď blog Martina Poliačika

)


Aj za nového stavu bude teda rozhodujúce detailne definovať, či kontrolovaná činnosť je alebo nie je zdravotnou starostlivosťou. 


TEXT NAVRHOVANEJ SKUTKOVEJ PODSTATY: 


§ 251b

Neoprávnený výkon regulovanej činnosti


(1) Kto za odmenu vykonáva činnosť, ktorej obsahom sú úkony na ktorých vykonávanie osobitný predpis vyžaduje predpísané kvalifikačné predpoklady a ktorej výkon inak podlieha dohľadu podľa osobitného predpisu, napriek tomu, že nemá oprávnenie vyžadované osobitným predpisom,  potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.


(2)  Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a získa ním väčší prospech.


(3)  Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá ak spácha čin uvedený v odseku 1 a získa ním značný prospech.


 (4) Odňatím slobody na štyri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a získa ním prospech veľkého rozsahu.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 2194)