mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.

Zrážková daň z pohľadu poskytovateľov

Michal Kočiš, PhD. LL.M.   |   27.2.2019

Spolupráca medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a farmaceutickými spoločnosťami má okrem iného aj dôležité daňové špecifiká. Podľa zákona o dani z príjmov platí, že peňažné a nepeňažné plnenia poskytované farmaceutickými spoločnosťami (tzv. držiteľmi) pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti podlieha zrážkovej dani.

Uplatňovanie zrážkovej dane z peňažných a nepeňažných plnení poskytnutých poskytovateľom na prvý pohľad pomerne výrazne pripomína plnenia, pri ktorých sa uplatňujú oznamovacie povinnosti na Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Je však potrebné uviesť, že napriek prvotnej podobnosti tieto dva právne režimy nie sú úplne totožné z nasledujúcich dôvodov:

  • existujú plnenia pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré nepodliehajú hláseniam na NCZI, ale podliehajú zrážkovej dani (napr. plnenia poskytnuté v rámci bežného obchodného styku) – poznámka: aj tieto plnenia môžu podliehať hláseniam na NCZI ako tzv. náklady na propagáciu alebo marketing, kde je však odlišný rozsah zverejňovaných informácií,

  • existujú plnenia pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré nepodliehajú zrážkovej dani, ale podliehajú hláseniam na NCZI (napr. plnenia poskytnuté v súvislosti s klinickým skúšaním),

  • existujú plnenia, ktoré súčasne podliehajú tak zrážkovej dani, ako aj hláseniam na NCZI (napr. peňažné plnenie poskytnuté pre poskytovateľa v súvislosti s vystúpením na odbornej konferencii).

Taktiež je dôležité veľmi pozorne čítať definíciu tzv. držiteľa a poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na účely uplatnenia zrážkovej dane. Druhý z týchto pojmov zahŕňa okrem samotného poskytovateľa aj jeho zamestnanca a zdravotníckeho pracovníka (poznámka: pojem zamestnanec podľa zákona o dani z príjmov zahŕňa fyzické osoby s príjmom zdaňovaným podľa § 5 tohto zákona, t.j. vzťahuje sa na širší okruh subjektov, ako len na fyzické osoby v pracovnom pomere).

Z uplatňovania zrážkovej dane vyplývajú viaceré dôležité povinnosti tak pre farmaceutické spoločnosti, ako aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Vzhľadom na blížiaci sa koniec marca sa v ďalšej časti príspevku dozviete najmä nasledujúce informácie:

1. Aké konkrétne povinnosti voči daňovému úradu vyplývajú zo zrážkovej dane pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti?

2. Aké termíny je potrebné dodržať?

V uzamknutej časti sa predplatitelia služby mediPRÁVNIK ambulancia a mediPRÁVNIK lekáreň dozviedia aké má ambulancia a lekáreň povinnosti voči daňovému úradu a v akom termíne. Taktiež sa dozviete o dôležitom upozornení.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1115)