mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Zdravotníci, nezabudnite! Blíži sa lehota na podávanie žiadostí o vydanie elektronického preukazu zdravotníckeho pracovníka

Jana Böszörményiová   |   6.6.2017

K mnohým povinnostiam zdravotníckych pracovníkov pribudla ďalšia – povinnosť mať elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka. Tejto téme sme sa už venovali v našom článkovom seriáli (E-health: Elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka). Ministerstvo zdravotníctva SR začiatkom júna 2017 vydalo manuál na podanie žiadostí o vydanie tohto preukazu.

Dokedy je potrebné podať žiadosť?

Každý zdravotnícky pracovník má povinnosť vyplývajúcu zo zákona č. 153/2013 Z.z. o národnom zdravotníckom informačnom systéme požiadať o vydanie takéhoto preukazu, nakoľko tieto preukazy im nebudú zasielané automaticky. Lehota na podanie žiadosti je stanovená na deň známy po celom svete ako „Halloween“, t.j. 31. október tohoto roku. Po podaní žiadosti bude preukaz „príde“ do 30 dní, pričom týmto to celé ešte nekončí – poslednou „zastávkou“ je odoslanie tzv. aktivačného kódu (kód sa odošle do 10 dní od odoslania preukazu), ktorým sa preukaz sfunkční a bude sa môcť používať.

Žiadosť o vydanie elektronického preukazu zdravotníckeho pracovníka je možné si stiahnuť na tomto odkaze:
http://www.ezdravotnictvo.sk/Documents/CA_NCZI/ziadost_ePZP.pdf

Ako dlho preukaz platí?

Platnosť elektronického preukazu zdravotníckeho pracovníka nie je časovo neobmedzená. Podľa spomenutého zákona preukaz bude platiť po dobu 5 rokov.

Ako podať žiadosť?

Kompletný, jednoduchý a „step by step“ (foto)návod na vyplnenie žiadosti o vydanie preukazu vydalo ministerstvo zdravotníctva. Pripájame odkaz:
http://www.ezdravotnictvo.sk/Documents/CA_NCZI/navod_ziadost_ePZP.pdf 

Kde sa žiadosť podáva?

Žiadosť o vydanie elektronického preukazu zdravotníckeho pracovníka sa podáva na Národné centrum zdravotníckych informácií. Dôležité je to, že sa žiadosť nemôže podať len obyčajne poštou podpísaná klasickým podpisom.

Sú dve možnosti ako ju podať:

  • Elektronicky – iba zaručeným podpisom – to je možné, ak máte nový občiansky preukaz s čipom podľa hore uvedeného odkazu na návod na vyplnenie žiadosti. Ak sa podá žiadosť elektronicky no bez podpisu, bude neplatná. Po vyplnení žiadosti podľa návodu prejdete na stránku (https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?externalCode=App.GeneralAgenda), kde si ako poskytovateľa služby zvolíte Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Prostredníctvom tohoto portálu následne podpíšete žiadosť elektronickým podpisom.
  • Osobne – priamo na pracovisku NCZI v Bratislave na Lazaretskej ulici č. 26 a to počas pracovných dní od 9:00 do 16.00, kde túto žiadosť zdravotnícky pracovník vypíše. Na tieto účely sú vytvorené aj dočasné pracoviská NCZI, ktorých zoznam je možné nájsť tu:
    http://www.ezdravotnictvo.sk/Documents/CA_NCZI/zoznam_docasnych_pracovisk_NCZI.pdf

Pri podávaní žiadosti elektronicky osobne sa táto žiadosť môže podať iba osobou, pre ktorú sa bude elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka vydávať.

(Počet prečítaní: 17624)