mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.

Zbavenie mlčanlivosti zdravotníckeho pracovníka (časť 2)

Juraj Penxa   |   9.6.2016

V predchádzajúcom článku sme sa snažili vymedziť základné atribúty mlčanlivosti zdravotného pracovníka—kde je táto povinnosť upravená, na koho sa mlčanlivosť vzťahuje, čo je jej obsahom... T tejto časti sa budeme venovať otázkam - Som pacient a neviem ako zbaviť lekára mlčanlivosti. Som zdravotnícky pracovník a neviem ako postupovať, aby som sa pri zbavení mlčanlivosti, nedostal do problémov. Môže zdravotnícky pracovník prehovoriť o pacientovom zdravotnom stave bez jeho súhlasu? Môžem ako zdravotnícky pracovník vypovedať, ako svedok aj keď som nebol zbavený mlčanlivosti?

Formy zbavenia mlčanlivosti a prelomenie mlčanlivosti

Mlčanlivosť a zbavenie mlčanlivosti

Pri zbavení mlčanlivosti zdravotných pracovníkov vychádzame zo základnej zásady upravenej zákonom 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti (ďalej len ako „zákon o poskytovateľoch“).

Zákona o poskytovateľoch vo svojom § 80 ods. 3 ustanovuje „Povinnosti mlčanlivosti môže zdravotníckeho pracovníka zbaviť iba osoba, ktorej sa skutočnosti týkajú, alebo orgán príslušný na vydanie povolenia (pozn. autora ministerstvo zdravotníctva alebo samosprávny kraj) a to na žiadosť orgánov činných v trestnom konaní a súdov.“

V tejto súvislosti je potrebné neopomenúť zákonnú povinnosť zdravotníckych pracovníkov poskytovať informácie (bez súhlasu pacienta alebo príslušného orgánu), ktorá nie je na ujmu povinnosti zachovávať mlčanlivosť tzv. prelomenie mlčanlivosti.

Zbavenie mlčanlivosti pacientom

Zdravotníckeho pracovníka môže zbaviť mlčanlivosti predovšetkým pacient, na ktorého sa poskytovanie zdravotnej starostlivosti vzťahuje. V prípadoch, že ide o maloletú osobu, prípadne osobu čiastočne alebo úplne pozbavenú spôsobilosti na právne úkony, tak jej zákonný zástupca. Povinnosť mlčanlivosti viaže zdravotného pracovníka nie len počas pacientovho života, ale taktiež aj po jeho smrti.

Forma zbavenia mlčanlivosti

Keďže nie je zákonné určená forma, akou pacient zbavuje zdravotníckeho pracovníkov mlčanlivosti, možno tak urobiť ako ústne, písomne tak aj konkludentne (právny úkon urobený mlčky bez pochybností o vôli konajúceho).

V dôsledku právnej istoty zdravotníckeho pracovníka by bolo vhodné vykonať zbavenie mlčanlivosť písomne. Výhoda tejto formy spočíva v jasne zistiteľnom rozsahu zabavenia mlčanlivosti (či pacient zbavil mlčanlivosti voči všetkým osobám alebo konkrétnej osobe alebo zbavil mlčanlivosti v plnom rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti alebo len na určitý zdravotnícky výkon, ...), ako aj samotného súhlasu so zbavením mlčanlivosti, ktoré často krát bývajú predmetom následných právnych sporov.

S formou zbavenia mlčanlivosti písomným plnomocenstvom je potrebné spomenúť, že toto plnomocenstvo v rámci právnej istoty zdravotného pracovníka má obsahovať osvedčený podpis a v plnomocenstve má byť uvedený rozsah zbavenia mlčanlivosti.

Pred orgánom verejnej moci stačí, ak pacient zbavenie mlčanlivosti uvedie do zápisnice.

Zbavenie mlčanlivosti sa môže vykonať aj zaznačením do zdravotnej dokumentácie, no aj tu by nebolo na škodu veci úradné osvedčenie podpisu. 

Sprístupnenie a nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie

Táto problematika je predmetom viacerých právnych úprav. Zákon 576/2004 Z. z. v tejto súvislosti hovorí o poskytovaní informácií formou výpisu (§24) a sprístupňovaní informácií formou nahliadnutia (§25).

V súvislosti s týmto zákonom je možné uviesť, že osoba, ktorá je oprávnená nahliadať do zdravotnej dokumentácie má právo robiť si na mieste výpisky alebo kópie zo zdravotnej dokumentácie v ustanovenom rozsahu.

Poskytovateľ môže odmietnuť nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie osobe, ktorej sa poskytuje zdravotná starostlivosť v špecializovanom odbore psychiatria alebo klinická psychológia, ak by to negatívne ovplyvnilo jej liečbu. Ak by sa niekto domnieval, že nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie sa mu odmietlo neprávom, má právo domáhať sa rozhodnutia súdu.

Aj na tomto mieste je potrebné zdôrazniť potrebu osvedčeného podpisu v prípade plnomocenstva osobe odlišnej od pacienta.

Zbavenie mlčanlivosti správnym orgánom

Orgánom príslušným na vydanie povolenia vo veci zbavenia mlčanlivosti zdravotníckeho pracovníka je samosprávny kraj a ministerstvo zdravotníctva SR. Môže tak urobiť aj proti vôli pacienta a počas jeho života. Príslušným orgánom na vydanie povolenia je pre väčšinu poskytovateľov samosprávny kraj. Ministerstvo zdravotníctva SR vydáva povolenia a rozhoduje o zbavení mlčanlivosti v prípade poskytovateľov, ktorí prevádzkujú ambulancie záchrannej zdravotnej služby, špecializované nemocnice (univerzitné, fakultné), zariadenia biomedicínskeho výskumu, tkanivové zdravotnícke zariadenia, biobanky a referenčné laboratória. Príslušný orgán začne konanie na žiadosť orgánov činných v trestnom konaní a súdov ako občianskych tak aj trestných. Postup týchto orgánov sa riadi z. č. 71/1967 Zb. o správnom konaní.

Prelomenie mlčanlivosti

O prelomení mlčanlivosti hovorí aj zákon 578/2004 Z. z. Podľa tohto zákona má poskytovateľ povinnosť oznamovať údaje o potencionálnom darcovi orgánov určených na transplantáciu národnej transplantačnej organizácií.

Povinnosť oznamovať prokurátorovi, vyšetrovateľovi alebo policajnému orgánu napr.:

  1. dokonané samovraždy
  2. osoby do zariadenia ústavnej starostlivosti, ktorá je zranená strelnou zbraňou
  3. prijatie osoby, ktorej totožnosť nemožno zistiť alebo
  4. opustenie zdravotníckeho zariadenia bez súhlasu poskytovateľa osobou, ktorá vzhľadom na svoj zdravotný stav ohrozuje seba alebo svoje okolie.

Poskytovateľ má podľa tohto zákona ďalej okrem iných oznamovaciu povinnosť v prípadoch, keď má podozrenie na zneužívanie, sexuálne zneužívanie alebo sexuálne násilie maloletej osoby alebo plnoletej osoby, ktorej je obmedzená spôsobilosť na právne úkony.

Poskytovateľ má zákonom vymedzené oznamovacie povinnosti aj napr. voči zdravotným poisťovniam alebo matrikám, ako príklad by sme mohli uviesť oznámenie príslušnému matričnému úradu úmrtie osoby. 

Ďalšie prípady prelomenia mlčanlivosti

Oznamovaciu povinnosť má zdravotnícky pracovník aj v súvislosti so zákonom 355/2007 Z. z. a vyhlášok ministerstva zdravotníctva 585/2008 Z. z. a 74/1986 Zb. 

Podľa týchto právnych predpisov má poskytovateľ zdravotnej starostlivosti a zdravotnícki pracovníci povinnosť hlásiť výskyt prenosného ochorenia, podozrenie na prenosné ochorenie a nosičstvo choroboplodných mikroorganizmov (napr. AIDS, nosičstvo HIV, botulizmus, brušný týfus, SARS a iné).

Hlásenie sa uskutočňuje telefonicky, faxom, elektronickou poštou alebo iným vhodným spôsobom a v rôznych časových horizontoch (ihneď, do 24 alebo 48 hodín a pozitívnym laboratórnym výsledkom). Prelomenie mlčanlivosti nastáva aj v situácií, kedy zdravotnícke zariadenie pri umelom prerušení tehotenstva ženy vo veku od 16 do 18 rokov o tom bez meškania vyrozumie jej zákonného zástupcu alebo toho, komu bola zverená do výchovy, a to ústne alebo písomne do vlastných rúk.

Povinnosť zdravotníckeho pracovníka vypovedať?

Celkom bežnou situáciou je situácia, keď je zdravotnícky pracovník predvolaný vypovedať ako svedok. Tu sa vynára otázka čo s jeho zákonnou mlčanlivosťou.

Treba mať na zreteli, že mlčanlivosť zdravotníckych pracovníkov je v zásade zákonnou prekážkou vypovedať, či buď v občianskoprávnom alebo trestnoprávnom konaní! 

Trestný poriadok hovorí celkom jasne keď uvádza, že: „Svedok nesmie byť vypočúvaný ani vtedy, keby svojou výpoveďou porušil zákonom alebo medzinárodnou zmluvou uloženú alebo uznanú povinnosť mlčanlivosti okrem prípadu, že by bol od tejto povinnosti oslobodený príslušným orgánom alebo tým, v ktorého záujme má túto povinnosť.“

Záver

Po uvedených skutočnostiach je možné konštatovať, že mlčanlivosť zdravotníckych pracovníkov je absolútna okrem prípadov jej legitímneho zbavenia alebo zákonom určených situácií. Čo sa týka legitímneho zbavenia mlčanlivosti, tak to môže vykonať len osoba, ktorej sa skutočnosti týkajú alebo orgán príslušný na vydanie povolenia.

V rámci právnej istoty ako pacientov, tak aj zdravotníckych pracovníkov ohľadom rozsahu a súhlasu zbavenia mlčanlivosti je opodstatnená písomná forma. Z tejto formy sú jasne vyvoditeľné všetky jej podstatné náležitosti.

V prípade predvolania zdravotníckeho pracovníka ako svedka je takisto povinný tento pracovník zachovávať zákonnú mlčanlivosť okrem prípadov, kedy je tejto mlčanlivosti zbavený, inak by sa mohol sám vystaviť trestnej zodpovednosti.

Ďalej sa autor venuje konkrétnym právnym radám ako sa vyhnúť prípadným problémom súvisiacim so zbavením mlčanlivosti zdravotného pracovníka, ako si túto skutočnosť upraviť v zmluve o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ako aj  situáciám, ktoré sú bežnou súčasťou v praxi, teda ako postupovať keď sme keď je zdravotnícky pracovník predvolaný na výsluch, aké sú najčastejšie chyby a ako sa im vyvarovať. Čo v prípade ak ma policajt núti vypovedať.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 5323)