mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.

Vymáhanie nezaplatených odvodov za licenciu L1A Sociálnou poisťovňou

Mgr. Michal Novák   |   24.6.2019

Veľký senát Najvyššieho súdu koncom apríla rozhodol: Sociálna poisťovňa pochybila. Sociálna poisťovňa žiadala od držiteľov licencií L1A zaplatenie odvodov spolu s nemalými penálmi. Sociálna poisťovňa svoj nárok odôvodňovala tým, že, ak lekárovi bola pridelená licencia L1A automaticky to pre lekára znamenalo, že má postavenie SZČO.

Čo je L1A licencia

Ide o licenciu na výkon samostatnej zdravotníckej praxe. Tento typ licencie lekár využije pokiaľ neplánuje mať vlastné súkromné zdravotnícke zariadenie. To znamená, že bude poskytovať zdravotnú starostlivosť u iného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý už takéto povolenie na prevádzkovanie zariadenia zdravotnej starostlivosti má. Pri tomto druhu licencie teda vzniká lekárovi povinnosť registrácie na daňovom úrade v lehote 30 dní odo dňa vydania licencie a taktiež lekár musí z príjmov uhrádzať odvody.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK ambulancia sa dozviete, akých prípadov sa rozhodnutie Sociálnej poisťovne dotýka a ako v tomto prípade rozhodol súd.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1000)