mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Takmer polovici úmrtí na Slovensku by sa dalo zabrániť a možné rizika pre poskytovateľov

JUDr. Ivan Humeník, PhD., Mgr. Katarína Tomková   |   7.6.2016

Eurostat vydal správu k úmrtiam v roku 2013, z ktorej vyplýva, že pri využití súčasných medicínskych poznatkov by na Slovensku bolo možné zabrániť takmer piatim z desiatich úmrtí ľudí mladších ako 75 rokov. V tejto štatistike sa Slovensko umiestnilo na štvrtom najhoršom mieste spomedzi všetkých krajín Európskej únie. Ako sa dá táto správa dekódovať z pohľadu právnych rizík pre poskytovateľa zdravotnej starostlivosti?

V roku 2013 v Európskej únii zomrelo 1,7 milióna ľudí mladších ako 75 rokov. Z toho až 577 tisíc úmrtí (čo predstavuje približne 34 % celkových úmrtí) je možné považovať za predčasné úmrtia vzhľadom na súčasné poznatky a technológie v medicíne.

Takmer polovicu z týchto úmrtí ľudí mladších ako 75 rokov boli ľudia, ktorí umreli na infarkt (184 800 úmrtí) a mŕtvica (takmer 94 000 úmrtí).

Zomrieť by tak podľa Eurostatu nemuselo ročne 11 078 Slovákov čo predstavuje 44,6 % zomrelých. Zabrániť by sa tak dalo približne každému druhému úmrtiu.

V porovnaní s ostatným štátmi EÚ sa Slovenská republika nachádza na štvrtom najhoršom mieste. Vyšší počet úmrtí, ktorým sa dalo zabrániť majú už len Lotyšsko, Litva a Rumunsko. Z krajín V4 sa najlepšie umiestnilo Poľsko (31,4 %), pričom v rámci celej EU má siedmy najnižší počet úmrtí. Nasleduje Česká republika, ktorá sa nachádza na 19. mieste (39,3%) a Maďarsko na 21. mieste (41,5%).

Najlepšie v rámci celej EÚ dopadlo Francúzsko, Dánsko a Holandsko.

Eurostat - správa k úmrtiam 

(Zdroj: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7335847/3-24052016-AP-EN.pdf/4dd0a8ad-5950-4425-9364-197a492d3648)

 

Súvis štatistiky s právnymi rizikami pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti

Eurostat dáva do súvisu zbytočné úmrtia s (ne)kvalitou zdravotnej starostlivosti v danom štáte. Smrť pacienta nemusí byť zapríčinená výlučne nesprávnym postupom poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Svoj vplyv môžu zohrávať ďalšie činitele – napríklad nedostupnosť liečby, zlyhanie systému pri edukácii pacienta o správnej životospráve, ale napríklad aj nezodpovednosť samotného pacienta. Už v predchádzajúcom príspevku sme upozorňovali na základnú otázku, či je z regionálneho a geografického hľadiska zdravotná starostlivosť na Slovensku dostupná v potrebnom rozsahu. V tomto svetle je zaujímavé štatistiku Eurostatu vyložiť z pohľadu možných rizík, ktoré reálne čísla prinášajú pre slovenských poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Nemajetková ujma, trestné oznámenia a podnety na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Pozrime sa na čísla Eurostatu inou optikou. S istou mierou zveličenia sa dá povedať, že skoro polovica úmrtí predstavuje potenciálne podania príbuzných zomrelých pacientov na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ak sa totiž dalo smrti zabrániť a nezabránilo sa, tak niekto za to nesie zodpovednosť. Prvými na rane sú pre príbuzných zvyčajne poslední poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Pozor – za rok 2013 hovoríme o počte 11 078 pacientoch = potenciálne 11 078 podaní na ÚDZS! Ak by sme pokračovali ďalej, tak hovoríme o potenciálne 11 078 konaniach, v ktorých si pozostalí uplatnia nárok na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch (keďže ich príbuzný zomrel, hoci nemusel). Smrť blízkeho človeka bola v niektorých prípadoch slovenskými súdmi „ocenená“ na 100.000 EUR pre poškodeného (pozostalého) príbuzného. Áno, štatistika Eurostatu sa nedá automaticky preklopiť na rovnaký počet hroziacich podaní na ÚDZS, uplatnených nárokov na nemajetkovú ujmu, či podaných trestných oznámení. Ale aj polovica z tohoto čísla by pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vyzerala hrozivo... 

Aké je konkrétne poučenie pre poskytovateľa zdravotnej starostlivosti?

Pre znižovanie právneho rizika je nevyhnutné, aby mal poskytovateľ zavedený systém písomných poučení týkajúcich sa liečby pacienta. Ak poskytovateľ ex-post dokáže, že pacienta poučil o riziku, ktoré mu spôsobuje jeho obezita a o opatreniach vedúcich k redukcii hmotnosti, tak je to pre neho dobré. Rovnako ak spätne dokáže, že pacient bol poučený, že s príznakmi infarktu musí byť hospitalizovaný ihneď, že nie je čas aby si šiel domov pobaliť veci.

Autori sa ďalej venujú následkom nedostatočného poučenia pacienta, rozsahu poistného krytia v prípade nemajetkovej ujmy v peniazoch, ako aj problematike zníženia rizík poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 2334)