mediPRÁVNIK chráni už 1893 ambulancií a lekární.

Stratifikácia nemocníc s nejasnou budúcnosťou

Mgr. Ján Pavlík   |   6.9.2019

Štádium legislatívneho procesu určené na pripomienkovanie návrhu ústavného zákona, ktorý má riešiť reformu slovenských nemocníc sa skončilo. Ministerka zdravotníctva avizovala, že zákon o stratifikácii nemocníc chce najprv preložiť vláde a následne finálne znenie schválené vládou chce prerokovať s ostatnými politickými stranami.

Reforma z dielne ministerky zdravotníctva má za cieľ rozdeliť  nemocnice do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Pacient má byť podľa ministerky nasmerovaný vždy do takého zariadenia, kde mu zabezpečia dostatočnú kvalitu starostlivosti, kontrolovanú minimálnym počtom výkonov. Zdravotné poisťovne nebudú zazmluvňovať výkony, ktoré nesplnia stanovené kritériá. Následne uvoľnené kapacity v nemocniciach potom chcú využiť na ich vyššiu špecializáciu v rámci skupín výkonov, v ktorých je nemocnica dobrá, prípadne na následnú starostlivosť.

Vykonávacie predpisy k tomuto zákonu sa v súčasnosti ešte len majú kreovať a do pripomienkového konania by mali prísť až po septembri tohto roka.

(Počet prečítaní: 934)