mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.
článok patrí do seriálu

Smrť matky pri pôrode - čo si zapamätať?

Oliver Gondor   |   21.10.2016

Tento článok je posledným zo série prípadu mŕtvej rodičky. V predchádzajúcich príspevkoch sme sa snažili predostrieť a oboznámiť vás s pojmami a argumentami žalobcu a žalovanej (Smrť matky pri pôrode - aké argumenty použili strany ?). Taktiež sme načrtli úvahu prvostupňového súdu, ako aj odvolacieho súdu. V tomto pokračovaní vám poskytneme niekoľko rád ako postupovať v obdobných prípadoch, a to z pohľadu pacienta aj poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,. Predtým sa však pokúsime v krátkosti zrekapitulovať skutočnosti, ktoré sa udiali.

Rekapitulácia

Pozostalý manžel, dcéra a novonarodený syn na strane žalobcu, žalobou žiadali náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch. Žalovaná (fakultná nemocnica Trnava) porušila povinnosť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a to nesprávnym poskytnutím zdravotnej starostlivosti, teda nevykonaním potrebných úkonov. Žalovaná vinu (spôsobenie ujmy) nenamietala. Namietala však výšku nemajetkovej ujmy, ako aj procesno-právne nedostatky. Krajský súd v Trnave, ako odvolací súd potvrdil rozsudok prvostupňového súdu a priznal žalobcom (všetkým trom dohromady) náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch v súhrnnej výške  150 000 €.

Poučenie pre pacienta

Považujeme za nutné povedať, že náhrada nemajetkovej ujmy nie je a nemá byť finančnou kompenzáciou za ľudský život (v tomto prípade). Účelom takéhoto inštitútu je zmierniť dopad tragickej udalosti na emocionálnu stránku osobnosti človeka. Citová ujma môže na každého vplývať inak. Niekedy môže znemožniť aj výkon profesie, čo má za následok znížený príjem. Preto má náhrada nemajetkovej ujmy aj zabezpečovací účinok. Vyplývajúc zo spomenutého, nie je možné očakávať od súdov priznanie sumy v státisícoch eur.  

Pre podporu oprávnenosti a relevantnosti nároku, ako aj z dôvodu priaznivého rozsudku je nutné si zabezpečiť čo najviac dôkazného materiálu. Za takýto materiál možno považovať najmä znalecké posudky z odboru psychológie, všeobecného lekárstva a i. Takéto posudky, vzhľadom na intenzitu ujmy v nich popísanú, môžu dopomôcť súdu pri posudzovaní výšky nemajetkovej ujmy.

Týmito posudkami sa preukazuje najmä veľkosť a hĺbka citovej ujmy, ktorú má náhrada kompenzovať.  Posudky musia jasne popisovať zásah do vášho osobného, rodinného, pracovného života. Musia taktiež vykresľovať dlhodobú nemožnosť takýto stav napraviť.

Za dôkazný prostriedok s vysokou váhou možno považovať aj posudok Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej aj „ÚDZS“). Častokrát naň do značnej miery prihliada aj súd. Na ÚDZS sa možno obrátiť s podnetom ohľadom zdravotnej starostlivosti vám poskytnutej.

Poučenie pre poskytovateľa zdravotnej starostlivosti

Ak u poskytovateľa dôjde k rovnakým alebo obdobným prípadom, je nutné podstúpenie sebareflexie, a to  v podobe vyvodenia jednak personálnej zodpovednosti, ale aj iných dôsledkov. V prípade nevyvodenia dôsledkov je možné toto nekonanie považovať za ľahostajný prístup k vzniknutej situácii. Takýto prístup môže byť v neprospech najmä v prípadnom spore.

Na príklade tohto sporu je zrejmé, že ak o vine niet pochýb, je nutné ju priznať a skutok oľutovať. Taktiež je žiadúci aj prejav ľútosti a dobrej vôle – napríklad v podobe náhrady nákladov na poslednú rozlúčku, alebo zabezpečenie odbornej psychologickej pomoci pre osoby postihnuté ujmou. Takéto gestá, ak nie sú len prázdnymi, majú pozitívny vplyv v prípadnom spore.

Na mieste je aj zváženie mimosúdneho vyrovnania, resp. mediácie. Spravidla flexibilnejšie a pružnejšie jednanie má za následok efektívnejšie vyrovnanie. Prípadný spor môže vzniknutú ujmu ešte viac prehĺbiť. Prílišná medializácia a preťahovanie celého prípadu je skôr nežiadúcim elementom, ktorému sa je potrebné oblúkom vyhnúť.

(Počet prečítaní: 2071)