mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.

Rezort zdravotníctva mení názor v otázke lekárenských pohotovostí

Peter Gabrik   |   14.2.2019

Ministerstvo zdravotníctva SR v ostatných dňoch pod tlakom štatistických faktov zozbieraných z terénu mení názor na lekárenské pohotovosti.

Lekárne dlhodobo poukazujú na problematické lekárenské pohotovosti. Podľa nich sú nastavené nesprávne nie len v detailoch, ale prakticky samé základy v nastavení sú nefér. Asi najväčší problém je to, že na rozdiel od ambulantných pohotovostných služieb sú tie lekárenské zadarmo. Ak štát dokáže platiť organizátorovi ambulantnej pohotovosti mesačne sumu cez 8.000 eur (mimo výkonov), prečo by lekárne mali slúžiť zadarmo. Na toto niet logického vysvetlenia a lekárne požadujú aspoň 10 eur za hod. služby.

Historicky zle nastavená paradigma

Historická téza tohto nastavenia služieb lekárni zadarmo bola zrejme tá, že lekáreň počas služby vydáva lieky a má príjem z ich predaja (preto nepotrebuje ďalšiu odmenu).

Na to je možné nájsť argument, že nariadenie vlády, ktoré rieši odmeňovanie ambulantných pohotovostných služieb (APS) má v sebe tiež prvok odmeny za výkony. Ten by sme mohli považovať za ekvivalentný príjmu lekárne za lieky. Inak povedané, APS má okrem paušálnej odmeny odmenu aj za výkony (podľa bodov za jednotlivý výkon). Ak by sa použila rovnaká logika ako pri lekárňach, mohlo sa to nastaviť aj tak, že APS bude mať príjmy len z toho, koľko pacientov ošetrí a na koľko sa tieto výkony obodujú. Ak by neprišiel žiaden pacient, nemala by APS príjem rovnako ako lekáreň – keď nepríde pacient po lieky, lekáreň nemá zaplatené nič.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK lekáreň sa dočítate, v čom vidíme možnú protiústavnosť v odmeňovaní lekárenských pohotovostí, možné východiská a argumenty pri pripomienkach na Ministerstvo zdravotníctva SR resp. návrh minimálnych úprav pre zlepšenie súčasného stavu.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 927)