mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Psychológovia čakajú vás doležité zmeny

mediprávnik   |   15.10.2015

Psychológov čakajú zmeny týkajúce sa zaradenia poradenskej psychológie a pracovno-organizačnej psychológie do zoznamu špecializovaných ambulancií. Na podnet Slovenskej komory psychológov sa podarilo presadiť novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Vzhľadom na dĺžku prebiehajúceho legislatívneho procesu predpokladaný dátum účinnosti je od 1. januára 2016.

Súčastna platná právna úprava spôsobuje zmätok, keďže v rámci výkonu psychologických činností novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti (účinná od 1. júla 2014) taxatívne vymedzila zriadenie iba ambulancie klinickej psychológie a odignorovala skutočnosť, že iné právne predpisy (napríklad nariadenie vlády č. 296/2010 Z.z.), ako aj samotný obsah psychologickej činnosti rozlišujú viaceré jej druhy (okrem klinickej psychológie aj poradenskú psychológiu a pracovno-organizačnú psychológiu).

Pre mnohých psychológov, ktorí získali špecializačnou skúškou oprávnenie na výkon špecializačných činností poradenskej psychológie a pracovnej a organizačnej psychológie má takáto právna úprava ďalekosiahle dopady, keďže podľa súčasnej legislatívy ich povolenia strácajú platnosť 31. decembra 2016.

V praxi takéto nastavenie systému nekorešponduje so súčasnou koncepciou ďalšieho vzdelávania zdravotnických pracovníkov (psychológov) a súčasne redukuje záber psychologickej činnosti.

Ďalší problém spočíva v absencii možnosti výkonu certifikovanej pracovnej činnosti „dopravná psychológia“ v špecializovanej ambulancii klinickej psychológie. Situácia nastala prijatím vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 315/2014 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška č. 770/2004 Z. z.. Nie je totiž jasné, kde sa má takáto činnosť vykonávať a súčasne sú ohrozené odborné činností, ktoré dopravní psychológovia vykonávajú podľa osobitných predpisov (napr. cestný zákon – dopravný psychológ overuje psychickú spôsobilosť napr. pri zadržaní vodičského preukazu).

Návrh doplnenia vyhlášky je v súčasnosti v legislatívnom procese, teda stále sa zapracúvavajú pripomienky z medzirezortného pripomienkového konania.

Predpokladaný dátum účinnosti novely, ktorou sa upraví činnosť dopravnej psychológie vo všetkých ambulanciách, teda v ambulancii klinickej psychológie, ambulancii poradenskej psychológie a ambulancii pracovnej a organizačnej psychológie je stanovený na prvú polovicu budúceho roka.

(Počet prečítaní: 3346)