mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.

Prezident podpísal novelu zákona o zdravotných poisťovniach

Michal Novák   |   13.12.2018

Novela zákona o zdravotných poisťovniach prinesie viacero noviniek. Medzi dôležité zmeny môžeme zaradiť napríklad zavedenie zmeny v prerozdeľovaní poistného, manažovanie pacienta či populačný skríning. A taktiež je tu dobrá správa pre lekárov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zmeny v prerozdeľovaní poistného

Napriek tomu, že sa dnes poistné prerozdeľuje s ohľadom na demografické indexy, farmaceuticko-nákladové skupiny a nadlimitnú sumu, prerozdeľovací systém nedostatočne predpovedá výdavky na zdravotnú starostlivosť do budúcna. Preto sa zavádza nový parameter, a to „viacročná nákladová skupina“, podľa ktorého sa na základe nákladov za posledné tri roky pre každého poistenca samostatne stanoví index rizika nákladov.

Manažment pacienta a populačný skríning

Po vzore ostatných krajín sa zavádza riadený manažment pacienta, zdravotná poisťovňa bude mať možnosť dohodnúť si s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti jeho realizáciu. Zavádza sa taktiež povinnosť pre zdravotné poisťovne zabezpečiť populačný skríning. Tento prístup má za úlohu zachytiť nerozpoznané ochorenia u zdanlivo zdravej bezpríznakovej osoby prostredníctvom testov, vyšetrení alebo iných postupov, ktoré sa dajú rýchlo a ľahko aplikovať na cieľovú populáciu. Cieľom populačného skríningu je zvýšiť podchytenie počiatočných štádií onkologických ochorení. Populačný skríning sa v konečnom dôsledku dotkne predovšetkým poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí budú vyšetrenia na odhalenie týchto chorôb realizovať.

Vymáhanie pohľadávok z poistného

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 872)