mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Právne ponaučenie z kauzy týkajúcej sa operácie nesprávneho kolena

Mgr. Katarína Tomková   |   17.5.2019

Posledné týždne spoločnosťou rezonovali viaceré prípady súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktoré sa odohrali v nemocničnom prostredí. Súčasne média oprášili sa aj niektoré už zabudnuté pacientske prípady. Uplynulý beh udalosti sa už zmeniť nedá, lekári a iní zdravotnícki pracovníci robia všetko v rámci ich odborných vedomostí a schopností, preto si z niektorých prípadov lekári môžu vziať aspoň právne ponaučenie so snahou o zníženie potenciálneho rizika.

Na základe medializovaných informácii sa môže javiť, že prípady pochybení zdravotníckeho personálu pribúdajú. To však nemusí byť úplne pravdou, zvyšujúci počet pochybení môže byť pripísaný aj zvýšenej vôli pacientov riešiť potenciálne pochybenie pred Úradom na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Rovnako pribúda počet pacientov, ktorí si uplatňujú svoje nároky občiansko-právnymi žalobami na náhradu škody na zdraví  a žalobami náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch.

Najväčšou hrozbou pre lekárov sú bezpochyby trestné konania, ktoré pacienti iniciujú a ktoré už dnes nie sú výnimočné. Pre pacienta je to najjednoduchšia a najmä najlacnejšia cesta ako zistiť, či došlo k pochybeniu a kto za toto pochybenie zodpovedá. Dôvodom je skutočnosť, že po podaní trestného oznámenia pacientom je celé vyšetrovanie v rukách orgánov činných v trestnom konaní, ktoré zabezpečujú dôkazy a robia potrebné úkony. Lekári a iní zdravotnícki pracovníci sú tak vystavovaní vysokému tlaku pri výkone zdravotníckeho povolania, čo nie vždy musí znamenať, že pacienti budú liečení najlepšie, ale budú liečení minimálne opatrnejšie.

Dôležité je, že opatrnejšie (hoci správne a odborne) nemusí znamenať najlepšie.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná len pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK ambulancia stručne analyzujeme jednotlivé kauzy (operácia nesprávneho kolena, bielenie zdravotnej dokumentácie v prípade úmrtia novorodenca, chýbajúca špecializácia lekára. V kontexte uvedených prípadov vymedzuje ako právne minimalizovať až eliminovať prípadne sankcie.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1193)