mediPRÁVNIK chráni už 1900 ambulancií a lekární.

Pravidlá vedenia zdravotnej dokumentácie čaká veľká zmena

Jana Bajužík Böszörményi   |   20.9.2018

V príspevku Rozšírenie prístupu do zdravotnej elektronickej knižky má priniesť novela zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme sme Vás informovali o veľkej pripravovanej novele zákona č. 153/2013 Z. z. o národnom zdravotníckom informačnom systéme (ďalej ako „zákon o NZIS“)  z dielne Ministerstva zdravotníctva SR, ktorá sa momentálne nachádza v pripomienkovom konaní. Tento zákon v prípade jeho schválenia zmení viaceré zákony, okrem iných aj zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti. V dnešnom príspevku sa pozrieme na to, ako sa tento návrh novely dotýka právnej úpravy zdravotnej dokumentácie.

Zdravotná dokumentácia – čo to je?

Zdravotnú dokumentáciu, pre ktorú sa zaužíval aj (neoficiálny)  názov  zdravotná karta, definuje zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti ako „ súbor údajov o zdravotnom stave osoby, o zdravotnej starostlivosti a o službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti tejto osobe.“. Zdravotná dokumentácia predstavuje „zrkadlo“ všetkých zdravotných výkonov či ošetrení, ktoré pacient absolvoval, ako aj údaje o poučeniach a informovaných súhlasoch a ďalšie údaje súvisiace so zdravotnou starostlivosťou poskytovanou pacientovi.

Poďme k téme dnešného príspevku – k formám vedenia zdravotnej dokumentácie. Vo všeobecnosti rozoznávame klasickú „papierovú“ formu vedenia zdravotnej dokumentácie, a tú modernejšiu – elektronickú formu prostredníctvom elektronického zápisu do elektronickej zdravotnej knižky.  Elektronické vedenie zdravotnej dokumentácie nie je „totálnou“ novinkou, práve naopak – elektronická podoba zdravotnej dokumentácie existovala už v roku 2005, kedy došlo k účinnosti zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti. Na vedenie zdravotnej dokumentácie v elektronickej podobe sa v tom čase (až do roku 2018), okrem iných podmienok, vyžadovalo, aby mal lekár „aktivovaný“ zaručený elektronický podpis. Táto podmienka po novom „odpadne“.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby SEZAM sa dozviete, čo prinesie novela zákona o národnom informačnom systéme.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1914)