mediPRÁVNIK chráni už 1893 ambulancií a lekární.

Podmienky predaja výživových doplnkov v lekárni

Mgr. Michal Novák   |   9.9.2019

Výživové doplnky sa v dnešnej dobe tešia čoraz väčšej obľube. Preto väčšina poskytovateľov lekárenskej starostlivosti popri predaji liekov má vo svojom sortimente ich pestrú ponuku týchto produktov. Čo všetko sa vlastne považuje za výživový doplnok? Ako musia byť výživové doplnky označené ak ich chce lekáreň predávať a na čo si dať pozor pri ich propagácii. Odpovede na tieto otázky a mnoho ďalšieho sa dozviete v nasledujúcom článku.

Čo je výživový doplnok

Problematiku výživových doplnkov upravuje predovšetkým legislatíva európskej únie a zákon o potravinách. Tento predpis definuje výživový doplnok ako potravinu na doplnenie prirodzenej stravy, ktorá je koncentrovanými zdrojmi živín, ako sú vitamíny a minerálne látky alebo iných látok s výživovým alebo fyziologickým účinkom, jednotlivo alebo v kombinácii.

Zároveň sa na trh umiestňuje v dávkovanej forme, ako sú kapsuly, pastilky, tablety, piluly a ostatné podobné formy, vrecúška s práškom, ampulky s tekutinami, fľašky s dávkovačom kvapiek a ostatné podobné formy tekutín a práškov navrhnuté tak, aby ich bolo možné brať v odmeraných malých jednotkových množstvách.

Výživový doplnok si nezamieňajte s liekom ani dietetickou potravinou. Dietetickou potravinou je potravina, ktorá je určená na osobitné výživové alebo medicínske účely, ktorá je pre svoje špeciálne zloženie alebo spôsob výroby jednoznačne rozoznateľná od potravín určených na bežnú spotrebu, je vhodná na výrobcom uvádzané výživové účely a spĺňa osobitné výživové požiadavky ľudí, ktorých tráviace procesy alebo metabolizmus sú porušené, alebo ľudí, ktorí sú v špeciálnych fyziologických podmienkach schopní získať zvláštny úžitok z kontrolovaného požívania určitých zložiek potravín vrátane zdravých dojčiat a detí. Tak ako lieky, aj dietetické potraviny podliehajú kategorizačnému konaniu. Výživové doplnky kategorizácii nepodliehajú. Výnos ministerstva pôdohospodárstva uvádza, že označenie, prezentácia a reklama nesmie prisudzovať výživovým doplnkom schopnosť prevencie, liečby alebo vyliečenia chorôb alebo odvolávať sa na také schopnosti.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK lekáreň sa dozviete, aké podmienky musíte splniť v prípade ak chcete predávať výživové doplnky vo vašej lekárni, aké informácie musia byť uvedené na obaloch výživových doplnkov a na čo si dať pozor pri ich propagácii.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 2835)