mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.
článok patrí do seriálu

Operácia bez informovaného súhlasu—právne rady

Diana Šebestová   |   26.5.2016

Čo sa týka právnej rady pre pacientku, v tomto prípade by bolo možné uvažovať o uplatnení náhrady škody na zdraví, nakoľko si ju navrhovateľka neuplatnila vo vyššie spomenutom konaní. Vzhľadom na okolnosti však nie je možné tento nárok uplatniť nakoľko v zmysle ustanovenia § 106 ods. 1 OZ sa právo na náhradu škody premlčí za dva roky odo dňa, keď sa poškodený dozvie o škode a o tom, kto za ňu zodpovedá. Nakoľko navrhovateľka sa dozvedela o škode a o tom kto za ňu zodpovedá v roku 2009, jej nárok je v tomto prípade premlčaný.

V tomto prípade náhrada škody nie je limitovaná objektívnou trojročnou alebo desaťročnou lehotou, pretože tieto sa na náhradu škody na zdraví, v zmysle ustanovenia § 106 ods. 3 OZ, nevzťahujú. Z tohto dôvodu, je možné uvažovať o tom, že navrhovateľka by mohla nárok na náhradu škody na zdraví uplatniť v prípade, ak by sa jej "objavili" zdravotné komplikácie, ktoré doteraz nepociťovala a preukázala by kauzalitu medzi týmito komplikáciami a operačnými zákrokmi. Tento nárok by mohla uplatniť v dvojročnej premlčacej lehote. To, že sa uplatnil nesprávny nárok je podľa môjho názoru do veľkej miery chyba právneho zástupcu.

Čo sa týka právnej rady pre lekára—v zmysle Etického kódexu, ktorý tvorí prílohu zákona č. 578/2004 Z. z. je poslaním zdravotníckeho pracovníka vykonávať zdravotnícke povolanie svedomito, statočne, s hlbokým ľudským vzťahom k človeku, v súlade s právnymi predpismi, s dostupnými poznatkami lekárskych vied a biomedicínskymi vedami a s prihliadnutím na technické a vecné vybavenie zdravotníckeho zariadenia, v ktorom poskytuje zdravotnú starostlivosť. V súvislosti s uvedeným je všeobecnou povinnosťou každého zdravotného pracovníka získať od pacienta, jeho zákonného zástupcu alebo splnomocneného zástupcu informovaný súhlas pred poskytnutím nezvratného zdravotníckeho výkonu.

V tomto prípade by som lekára, ktorý uskutočnil operačný zákrok, upozornila na dôležitosť informovaného súhlasu, ktorý od pacienta musí obdržať. S poukazom na právnu istotu, tak lekára ako aj pacienta, by bola pre informovaný súhlas najvhodnejšia písomná forma. V takomto prípade by bol súhlas pacienta / pacientky preukázateľný podpisom. Sporným by však napriek tomu mohol ostať rozsah informovaného súhlasu.

(Počet prečítaní: 2475)