mediPRÁVNIK.sk

Odborníci budú diskutovať o ochrane osobných údajov pacientov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti

JUDr. Ivan Humeník, PhD.  21.11.2018

Už v utorok 27. novembra 2018 sa v hoteli VIENNA HOUSE EASY BRATISLAVA (hotel Chopin) uskutoční konferencia s názvom Ochrana osobných údajov v prostredí zdravotníctva. Odborníci sa na nej podelia o  prvé skúsenosti s implementáciou pravidiel GDPR a kybernetickej bezpečnosti u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Organizátorom podujatia je Komora pre medicínske právo – MEDIUS. 

Zdravotníctvo ako sektor plný najcitlivejších dát o pacientoch

„Žiaden iný sektor nevykazuje tak masívnu prítomnosť najcitlivejších osobných údajov a ich zdieľanie medzi viacerými subjektami ako zdravotníctvo. Komplikovanosť dostatočnej úpravy procesov spracovania zvýrazňuje stále citeľnejšia prítomnosť nových technológií a možnosť využiteľnosti dát, ktoré sú výsledkom poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Z toho dôvodu je dôležité, aby sa pri uvažovaní nad konkrétnymi otázkami ochrany osobných údajov v detaile zdravotníctva, súčasne riešili aj súvislosti kybernetickej bezpečnosti informačných systémov,“ hovorí riaditeľ Komory pre medicínske právo – MEDIUS, JUDr. Ivan Humeník, PhD.

Pripravte sa na mozaiku erudovaných spíkrov  

Na konferencii vystúpia odborní zástupcovia kľúčových organizácií pôsobiacich v zdravotníctve. V diskusných paneloch bude mať prostredníctvom diskutérov svoje zastúpenie  Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti, Slovenská spoločnosť všeobecného a praktického lekárstva, Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu, Asociácia nemocníc Slovenska, Slovenská lekárnická komora, Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED a Asociácia generických výrobcov GENAS.

Poobede vystúpia s prednáškami zástupcovia relevantných štátnych orgánov a to Úradu na ochranu osobných údajov, Ministerstva zdravotníctva SR a ČR, Národného centra zdravotníckych informácií, Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Národného bezpečnostného úradu.

Na konferencii budú odborníci spoločne vyhodnocovať prvé skúsenosti s implementáciou pravidiel GDPR a kybernetickej bezpečnosti u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, lekárenskej starostlivosti a u ďalších subjektov pôsobiacich v zdravotníctve. „Chceme sa zamerať na výzvy, ktoré právna úprava prináša a súčasne identifikovať ohrozenia, či požiadavky, ktoré nie sú možno úplne kompatibilné s procesmi pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Chceli by sme sa dotknúť aj osobitných oblastí, v ktorých sa osobné údaje spracúvajú, a ktoré sú vzhľadom na ich špecifickú komplexnosť možno ťažko čitateľné - napríklad klinické skúšanie a ochrana účastníkov skúšania, telemedicína a prístup k údajom pacienta, konzultantmi prevádzkovateľa, moderné technológie spracúvajúce biometrické či genetické údaje pacientov,“ dopĺňa Humeník.

Nekritizovať ale spájať sily s cieľom ochrany osobných údajov pacienta

Cieľom konferencie je spoločná úvaha a interakcia kľúčových regulátorov, ktorí priamo alebo sprostredkovane zodpovedajú za oblasť spracúvania a ochrany osobných údajov pacientov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. „Predpokladáme, že sa na konferencii otvoria otázky, na ktoré nebudeme poznať okamžité odpovede. Ťažké témy neumožňujú alibistické skratky. Podstatné je to, aby relevantní hráči uvažovali spoločne a spoločne sa snažili nachádzať také riešenia, ktoré nesparalizujú poskytovateľov zdravotnej starosltivosti, no súčasne zaručia dostatočnú ochranu dát pacientov,“ uzatvára Humeník.

Posledné voľné miesta na konferencii

Nepremeškajte príležitosť zúčastniť sa na konferencii s výnimočným zložením spíkrov, ktorí s vami budú zdieľať poznatky a skúsenosti prínosne pre vašu prax. Prihláste sa na konferenciu ešte dnes: https://konferenciemedius.sk/registracia/

Mohlo by vás zaujímať

Odporúčame