mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Novo prijatý zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami

Mgr. Michal Novák   |   19.7.2019

Poslancami národnej rady prijatý zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami nadobudol účinnosť prvého mája 2019, ktorý okrem iného zadefinuje vyše štyridsať neprimeraných podmienok v obchode s potravinami. Prečo bol tento zákon prijatý? Ako sa dotkne vašej lekárne? Je potrebné upraviť  zmluvné vzťahy medzi lekárňou a distribučnou spoločnosťou? Odpovede na tieto otázky a mnoho ďalšieho sa dozviete v nasledujúcom príspevku.

Prečo bol prijatý nový zákon?

Počas účinnosti predchádzajúceho zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny, ktorý platil do konca apríla tohto roku prax ukázala, že mnohé jeho ustanovenia sú na základe rôznych interpretácií často obchádzané. Vzniknutú situáciu bolo potrebné riešiť, a aj to je dôvodom prečo bol prijatý nový zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Znenie novo prijatého zákona zavádza nové neprimerané podmienky a upresňuje formulácie tých doterajších, tak aby sa čo najviac znížilo riziko ich rozdielneho výkladu.

Prečo sa zákon týka aj lekární?

Hneď na úvod je potrebné povedať, že zákon má za cieľ zaviesť väčšiu mieru rovnováhy do dodávateľsko – odberateľských vzťahov, kde lekáreň vystupuje ako odberateľ a distribučná spoločnosť ako dodávateľ potravín. V lekárni sa nepredávajú len lieky, ale taktiež potraviny. Pod pojmom potravina sa rozumie látka alebo výrobok ktoré sú spracované, čiastočne spracované alebo nespracované a sú určené na ľudskú spotrebu alebo pri ktorých sa odôvodnene predpokladá, že budú požité ľuďmi. Ide o všetky látky (vrátane pitnej vody), ktoré sú zámerne pridávané do potravín počas ich výroby, prípravy alebo úpravy, taktiež o prídavné látky určené na predaj spotrebiteľom a potravín na osobitné výživové účely vrátane dietetických potravín na osobitné medicínske účely.

Potravina na osobitné výživové účely je potravina, ktorá je pre svoje špeciálne zloženie alebo spôsob výroby jednoznačne rozoznateľná od potraviny na bežnú spotrebu. Takáto potravina musí zároveň spĺňať aj osobitné výživové požiadavky určitých kategórií ľudí, ktorých tráviace procesy alebo metabolizmus sú porušené, požiadavky kategórie ľudí, ktorí sú v špeciálnych fyziologických podmienkach a ktorí sú preto schopní získať zvláštny úžitok z kontrolovaného požívania určitých zložiek potravín alebo osobitné požiadavky zdravých dojčiat a malých detí.

V rámci sortimentu lekárne môže ísť napríklad o rôzne nutričné kaše, potraviny pre diabetikov, sunar a podobne.

Ustanovenia nového zákona sa taktiež vzťahujú aj na výživové doplnky. Výživovým doplnkom je potravina na doplnenie prirodzenej stravy ktorá je koncentrovanými zdrojmi živín, ako sú vitamíny a minerálne látky alebo iných látok s výživovým alebo fyziologickým účinkom. Zákazník si ich môže zakúpiť v dávkovanej forme, ako sú kapsuly, pastilky, tablety, piluly a ostatné podobné formy, vrecúška s práškom, ampulky s tekutinami, fľašky s dávkovačom kvapiek a ostatné podobné formy tekutín a práškov navrhnuté tak, aby ich bolo možné brať v odmeraných malých jednotkových množstvách.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK lekáreň sa dozviete, ako sa novým zákonom upravila lehota na zaplatenie faktúr, aké môžu nastať následky, ak nezaplatíte faktúru včas,  a ako sa dotkne novo prijatý zákon zmlúv uzavretých ešte počas účinnosti predchádzajúceho zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1188)