mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.

Následná ústavná starostlivosť v nemocniciach

Katarína Tomková   |   20.3.2019

Do medzirezortného pripomienkového konania bol predložený návrh novelizácie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o zdravotnej starostlivosti, zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a ďalšie právne predpisy. Predmetná novela prináša rozsiahle zmeny v starostlivosti o pacientov pri náhlej chorobe alebo pri náhlom zhoršení zdravotného stavu alebo pri zhoršení chronickej choroby a stav pacienta vyžaduje doliečenie alebo poskytnutie liečebnej rehabilitácii. Následná starostlivosť by mala byť poskytovaná aj pacientom, ktorí sú čiastočne alebo úplne závislí na podpore základných životných funkcií. V nemocniciach sa budú môcť doliečovať tri mesiace, za deň pobytu si budú doplácať päť eur, zvyšok uhradia zdravotné poisťovne. V prípade, že sa budú doma o chorých starať ich blízki, budú mať nárok na tzv. dlhodobé ošetrovné. V prípade, že novela bude schválená v navrhovanom znení, uvedené bude účinné od 1. septembra 2019.

V rámci ústavnej zdravotnej starostlivosti v nemocnici, liečebni alebo v hospici sa definuje následná ústavná zdravotná starostlivosť ako zdravotná starostlivosť, ktorá sa poskytuje osobe, ktorej bola stanovená základná diagnóza a došlo k stabilizácii jej zdravotného stavu pri náhlej chorobe alebo pri náhlom zhoršení zdravotného stavu alebo pri zhoršení chronickej choroby a jej stav vyžaduje doliečenie alebo poskytnutie liečebnej rehabilitácie, z dôvodu regulácie ceny pre úhradu zdravotnými poisťovňami.

V súčasnej dobe, ak osoba dostane napríklad mozgovú mŕtvicu na Slovensku, po dvojtýždennom pobyte v nemocnici oznámia rodine, že pacient pôjde domov, pretože akútne lôžka v nemocnici sú drahé.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK AMBULANCIA sa dozviete, ako postupujú zdravotné poisťovne v takomto prípade a o čom hovorí návrh zákona o dĺžke následnej starostlivosti.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1776)