mediPRÁVNIK chráni už 1893 ambulancií a lekární.

MZ SR prijalo zvýšenie platieb za poskytovanie zdravotnej starostlivosti ambulanciami vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby

mediprávnik   |   18.11.2015

Výška pevnej ceny za zdravotnú starostlivosť poskytovanú ambulanciou vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby sa mení z 56 429,66 eur na 90 285 eur.

Pevná cena za neodkladnú zdravotnú starostlivosť poskytovanú poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý má povolenie na prevádzkovanie ambulancie vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby v 24 hodinovej službe (VZZS), je 90 285 eur mesačne na jednu ambulanciu, ktorá je nasadená v príslušnom zásahovom území. Znamená to, že ide o tzv. „mesačnú paušálnu platbu“ a teda ambulancia VZZS dostane sumu 90 285 eur za každý mesiac bez ohľadu na to, či v daný mesiac zasahuje alebo nie. Jedným z dôvodov je aj skutočnosť, že ambulancie VZZS sú v nepretržitej 24-hodinovej službe, čím je zabezpečená rýchla a okamžitá reakcia v prípade potreby zdravotníckeho zásahu.


Ministerstvo zdravotníctva SR upravilo aj maximálnu cenu za letovú minútu na 37,50 eur.

Pevná cena dopravy vrtuľníkom za každú letovú minútu je 37,50 eur. V prípadoch ak vrtuľník zasahuje na základe pokynu z operačného strediska ma uhradenú okrem „mesačnej paušálnej platby“ súčasne aj platbu za letové minúty. Musí byť splnená aj podmienka poskytnutia zdravotnej starostlivosti a úspešného zásahu. Napríklad ak by vrtuľník nemohol pristáť pre zmenu poveternostných podmienok alebo z dôvodu neprístupného terénu, nebola by tam poskytnutá zdravotná starostlivosť a teda nebude uhradená ani platba za letové minúty.


Na úhrade uvedených nákladov sa budú podieľať: 

  • Zdravotné poisťovne v rámci verejného zdravotného poistenia.
  • Ministerstvo zdravotníctva SR - štátny rozpočet u poistencov podľa § 9 ods. 3 zákona č. 580/2004 Z. z..
  • Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou - za výkony vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby poskytnuté cudzincom pochádzajúcim zo štátov, s ktorými má Slovenská republika uzatvorené medzinárodné zmluvy a poistencom Európskej únie.
(Počet prečítaní: 1865)