mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.

Môže sa lekár vyjadrovať pre média?

Juraj Penxa   |   24.6.2016

Mnohokrát vidíme v médiách ako sa zväčša lekári vyjadrujú o zdravotnom stave, liečbe, prognózach alebo vývoji zdravotného stavu pacientov. Majú vôbec na to právo? Majú právo byť informovaní rodinní príslušníci o zdravotnom stave pacienta alebo potrebujú jeho súhlas?

Mlčanlivosť

Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti má každý okrem iných aj právo na zachovanie mlčanlivosti o všetkých údajoch týkajúcich sa jeho zdravotného stavu a o skutočnostiach súvisiacich s jeho zdravotným stavom. Tomuto právu zodpovedá povinnosť zdravotníckeho pracovníka zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel v súvislosti s výkonom svojho povolania.

Toto právo je obsiahnuté aj v článku 10 Dohovoru o biomedicíne či článku 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach. Deklaruje to aj rozhodnutie vo veci I v. Fínsko (sťažnosť č. 20511/03), ktorého záverom je, že ochrana zdravotnej dokumentácie je základom pre realizáciu práva na súkromie a práva na rodinný život v zmysle, ako sú tieto práva garantované článkom 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach. Je nevyhnutné nielen rešpektovať zmysel súkromia pacienta, ale rovnako aj zabezpečiť dôvernosť v zdravotníckom povolaní a celkovo v poskytovaní zdravotnej starostlivosti ako takej.

Obsah povinnosti zachovávať mlčanlivosť

Obsahom sú osobné údaje pacienta, anamnestické údaje, priebeh ochorenia, vykonané diagnostické a liečebné výkony, ich výsledky, všetky údaje, ktoré pacient oznámi lekárovi a tiež výsledky pitvy.

Mlčanlivosť sa vzťahuje aj na informácie či konkrétna osoba je pacientom konkrétneho lekára, keďže zo špecializácie lekára sa analogicky dá dospieť k určitému druhu ochorení.

Existuje výnimka z tejto povinnosti zdravotníckych pracovníkov ak poskytujú informácie pre média?

Zákonná povinnosť mlčanlivosti pozná len presne zákon stanovené výnimky, kedy môže zdravotnícky pracovník prelomiť mlčanlivosť aj bez potrebného povolenia no informovanie médií ku ním nepatrí.

Pre priblíženie problematiky môžeme povedať, že zákon neumožňuje zdravotníckym pracovníkom informovať  bez povolenia ani rodinných príslušníkov ako za života pacienta tak aj v čase keď je ich rodinný príslušník mŕtvy. V praxi je poskytovanie informácií tohto typu rodinným príslušníkom častokrát spoločnosťou tolerované. To však neznamená, že to zbavuje zdravotníckeho pracovníka zodpovednosti za porušenie zákona. Zdravotnícky pracovník sa vystavuje ako občianskoprávnej, trestnoprávnej, správnoprávnej, disciplinárnej tak aj pracovnoprávnej zodpovednosti.

Záver

Z uvedeného vyplýva vážnosť inštitútu mlčanlivosti, ktorá je obsiahnutá ako na vnútroštátnej úrovni v zákone 578/2004 Z. z. a Etickom kódexe, ktorý tvorí prílohu tohto zákona a je tak isto právne záväzný tak aj na medzinárodnej úrovni. Zdravotnícki pracovníci by si mali v každej situácií počínať nanajvýš profesionálne tak, ako to vyžaduje zákon. Tak sa vyhnú zodpovednosti, ktorá im z porušenia či už právnych predpisov ako aj pracovného poriadku vyplýva, a tak sa vyhli následným právnym sporom.

Ďalej sa autor venuje otázke čo v prípade, ak zdravotnícki pracovníci sú atakovaní otázkami médií, rodinnými príslušníkmi alebo priateľmi pacienta a ako právne zabezpečiť bezpečné informovanie osôb odlišných od pacienta o jeho zdravotnom stave. Môžu pozostalí po mŕtvom pacientovi zbaviť zdravotníckeho pracovníka mlčanlivosti?

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 2052)