mediPRÁVNIK chráni už 1900 ambulancií a lekární.

Máme právo na smrť? A pôjde niekto do basy?

JUDr. Ivan Humenik, PhD.   |   30.9.2015

Na stránkach slovenského denníka sa objavila správa o tom, že otec odpojil svojho chorého syna od dýchacieho prístroja. Keďže syn bol na tomto prístroji závislý bola následkom tohoto odpojenia jeho smrť. Z pohľadu trestného práva bude toto konania s najväčšou pravdepodobnosťou hodnotené ako vražda.

Ako by však bola hodnotené konanie lekára, ktorý by neposkytol zdravotnú starostlivosť ťažko chorému na základe toho, že pacientova rodina predložila pacientovo vyhlásenie o tom, že si neželá poskytnutie zdravotnej starostlivosti? Čo ak tento pacient následne zomrie? Je takéto konanie lekára eutanáziou? Druhá otázka – máme ako pacienti „právo na smrť“?

Čo je to eutanázia

„Kontrolované“ ukončenie života pacienta je zložitá etická, medicínska a právna téma. I keď pri vysvetľovaní toho, čo sa za eutanáziu má považovať rôzni odborníci volia rôzne postupy na jednom sa v zásade zhodneme.

Akonáhle hovoríme o eutanázii je potrebné uviesť:

  • eutanázia ako pojem – pochádza z grécˇtiny a je zložený z dvoch slov: eu – dobre a thanatos – smrtˇ
  • eutanáziu môžme rozdeliť na aktívnu eutanáziu a pasívnu eutanáziu (i keď práve označenie „pasívnej“ eutanázie nie je odborníkmi prijímané jednoznačne)
  • toto rozdelenie má z pohľadu práva veľké dopady – rýdza forma aktívnej eutanázia (aktívna – priame konanie s účelom ukončiť život pacienta) sa podľa slovenského trestného zákona rovná spáchaniu trestného činu vraždy. Pasívna forma eutanázia nie je trestným konaním ale kedže sa týka rozhodovania pri konci života človeka stále vyvoláva otázky, ktoré sa v reálnom živote stávajú často nezvládnuteľnými.


Zaujímavé články o eutanázii je možné nájsť na viacerých portáloch:

Čo je to eutanázia? 

Áno eutanázii 

Nie eutanázii


Máme právo na smrť?

Môžme si ako pacienti určiť „ako“ chcem zomrieť? Nie, takéto právo nám slovenské zákony nepriznávajú. Môžme však rozhodnúť o tom, že neprijmeme zdravotnú starostlivosť, ktorá nám môže život zachrániť. V podstate môže byť následkom nášho rozhodnutia – ak ho lekári rešpektujú – aj naša smrť.

Akokoľvek zvláštne to znie, lekár je v prípade spôsobilého pacienta (v zásade nad 18 rokov) povinný rešpektovať jeho názor na ponúknutú starostlivosť. Ak ju odmietam nemá povinnosť mi ju poskytnúť.

V praxi to však pre lekárov znamená čeliť obrovskému tlaku a otázkam: „Naozaj mám rešpektovať vôľu pacienta? Čo ak v dôsledku mojej nečinnosti zomrie? Budem za to zodpovedať?“ Rešpektovanie vôle pacienta a jeho neliečenie v dôsledku čoho pacient zomrie je v podstate práve onou „pasívnou eutanáziou“.


Predbežné usmernenia – alebo ako rozhodovať v prípade, že rozhodovať už nevieme

Kľúčové situácie, keď ide o život sú však charakteristické tým, že keď sa dejú, tak človek o sebe rozhodovať už nevie – napr. je v bezvedomí, kóme a podobne. Môžme sa na takéto situácie nejako vopred pripraviť? Pomoc nám ponúka Čl. 9 Dohovoru o biomedicíne, ktorý upravuje takzvané „Predbežné usmernenie“. Jednoducho povedané, tento dohovor zaväzuje lekára, aby rešpektoval vôľu pacienta týkajúcu sa navrhovanej liečby aj v prípade ak svoj názor na liečbu pacient prejavil v minulosti – napr. vo forme písomného „zdravotníckeho testamentu“. Aké kritéria by takéto vyjadrenie malo spĺňať si povieme nižšie.


Zodpovednosť lekára

Všetko vyššie povedané znie síce pekne, ale naozaj lekár nemá podať transfúziu bez ktorej pacient zomrie ak u pacienta našiel „kartičku“, v ktorej pacient transfúziu odmietol? Alebo naozaj má rešpektovať písomný dokument (hoci s „osvedčeným podpisom“ pacienta), ktorý mu doniesla rodina pacienta?


Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 3673)