mediPRÁVNIK chráni už 1900 ambulancií a lekární.

Lekárne vs. dlžníci - vyberanie plnej sumy a čo robiť v prípade nesúhlasu pacientov?

Peter Gabrik   |   12.11.2018

Od leta sa novelizoval zákon o liekoch a pomôže tak okrem iných zmien aj pri v ochrane verejných financií určených na zdravotníctvo v boji proti neplatičom. Do tohto boja boli zatiahnuté aj lekárne, ktoré môžu žiadať plnú sumu za lieky od pacientov dlžníkov. Tým sa akoby aj lekárne majú starať o to, aby neplatič (ak nejde o neodkladnú zdravotnú starostlivosť), nedostal liek zadarmo (z verejného zdravotného poistenia), ale ak ho chce, nech si za neho zaplatí plnú sumu. Lekárne tak môžu pociťovať zvýšenú záťaž na vysvetľovanie, resp. žiaľ aj hádky pri okienku.

Ako je systém legislatívne zakotvený

Ak pacient vyhľadá zdravotné ošetrenie u lekára, a

  • nemá platné zdravotné poistenie (na Slovensku alebo v EÚ) alebo
  • lieky lekár predpíše nad rámec verejného zdravotného poistenia, alebo
  • ak lekár nie je zmluvným lekárom poisťovní,

potom mu na lekársky predpis lekár uvedie poznámku „HRADÍ PACIENT“. Následne má tiež lekáreň právo vybrať od pacienta plnú sumu za daný liek, hoci by bez poznámky „HRADÍ PACIENT“ bol úplne alebo čiastočne hradený z verejného zdravotného poistenia. Ak by lekáreň nevybrala plnú sumu, liek by jej nepreplatila zdravotná poisťovňa.

Zoznam dlžníkov zdravotných poisťovní

Prípad „HRADÍ PACIENT“ však nepokrýval dlžníkov zdravotných poisťovní. Išlo o prípady, kedy im lekár nemohol uviesť na recept „HRADÍ PACIENT“- čo znamená, že nešlo ani o jeden z vyššie uvedených prípadov, že by (i) lekár nebol zmluvným lekárom poisťovní, (ii) liek bol nad rámec zdravotného poistenia, (iii) pacient nemal zdravotné poistenie.

Inak povedané, pri dlžníkovi je stav taký, že

(i) lekár, ktorý mu liek predpisuje je zmluvným lekárom poisťovne,

(ii) lieky, ktoré sa mu predpisujú sú hradené verejným zdravotným poistením a 

(iii) pacient toto poistenie aj má,  

avšak, je dlžníkom zdravotnej poisťovne a tá ho zapísala na zoznam dlžníkov. Bolo treba nájsť ďalší/iný spôsob, ako neplatičom zo zoznamu nedávať lieky z verejného zdravotného poistenia rovnako ako pacientom, ktorí si povinnosti riadne plnia (keď sa to nedalo cez formulku „HRADÍ PACIENT“).

Nové riešenie je nasledovné...

To, či je pacient evidovaný na zozname dlžníkov vidí aj lekár a tiež lekáreň. To sa využilo. Lekár pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti dlžníkovi zhodnotí, či ide o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, a ak áno, na rubovú stranu predpisu uvedie poznámku  „NEODKLADNÁ ZDRAVOTNÁ STAROSTLIVOSŤ“ (vtedy za liek neplatí). Ak nejde o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, túto poznámku na predpis jednoducho neuvedie.

Čo robiť, keď pacient príde do lekárne

Ak následne príde pacient s predpisom do lekárne (resp. lekáreň overí recept elektronicky), a v predpise lekáreň nevidí poznámku „NEODKLADNÁ ZDRAVOTNÁ STAROSTLIVOSŤ“, no súčasne vidí, že pacient je zapísaný v zozname dlžníkov, potom je oprávnená účtovať plnú cenu lieku (ktorú tvorí súčet úhrady poisťovne a doplatku pacienta). Tak isto je tomu aj pri poukazoch na zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny.

Podstata veci pre lekárne...

Ak lekáreň vidí, že pacient je v zapísaný v zozname dlžníkov, hneď skontroluje, či na predpise je uvedená poznámka „NEODKLADNÁ ZDRAVOTNÁ STAROSTLIVOSŤ“. Ak tam uvedená nie je, potom účtuje pacientovi plnú sumu lieku, hoci by inak, keby nebol dlžníkom, mal nárok na plnú alebo čiastočnú úhradu lieku zo zdravotného poistenia.

V uzamknutej časti sa dozviete, či lekáreň poruší zákon, ak by náhodou nevybrala plnú cenu lieku a tiež možné praktické problémy, čo ak bude pacient tvrdiť, že on dlžník nie je alebo že ide o neodkladný prípad.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1591)