mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Lekárne nezabudnite si splniť povinnosť voči NCZI do konca júla

Mgr. Ján Pavlík   |   17.7.2019

Poskytovatelia lekárenskej starostlivosti si musia raz za polrok splniť svoju povinnosť voči Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI). Zákon o liekoch im stanovuje raz za kalendárny polrok predkladať správu adresovanú NCZI na účel kontroly poskytovania peňažných a nepeňažných plnení. Správa obsahuje výdavky, ktoré lekárne mali v súvislosti s propagáciou, marketingom a peňažnými a nepeňažnými plneniami za príslušný kalendárny polrok. Správa sa podáva elektronicky a lekárne ju musia za obdobie prvého polroka zaslať do 31. júla 2019.

ČO SA PREDKLADÁ NCZI?

Okrem držiteľov povolení na poskytovanie lekárenskej starostlivosti majú povinnosť predložiť správu aj držitelia povolenia na výrobu liekov, držitelia povolenia na veľkodistribúciu liekov, držitelia registrácie humánneho lieku a farmaceutické spoločnosť.

Tieto subjekty sú zo zákona povinné predložiť NZCI správu, ktorej predmetom sú výdavky na propagáciu, marketing a výdavky spojené s peňažnými a nepeňažnými plneniami. Sú to výdavky, ktoré boli poskytnuté zdravotníckym pracovníkom alebo poskytovateľom zdravotnej starostlivosti priamo alebo nepriamo prostredníctvom tretej osoby.

Lekárne, ktoré mali za príslušný kalendárny polrok nulové výdavky na tento účel, sú zo zákona povinné rovnako podať správu NZCI o nulových výdavkoch.

KEDY SA PODÁVA SPRÁVA?

Táto správa sa podáva dvakrát ročne, stále za príslušný kalendárny polrok. To znamená, že za prvý kalendárny polrok sú lekárne povinné podať správu NCZI do konca júla príslušného roku. Za druhý kalendárny polrok sa správa podáva do konca januára príslušného roka.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK lekáreň sa dozviete, akými spôsobmi je možné predložiť správu o výdavkoch adresovanú NCZI, ako aj to, kde sa tieto informácie zverejňujú.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 819)