mediPRÁVNIK chráni už 1897 ambulancií a lekární.

Konanie o obmedzení svojprávnosti pacienta na návrh poskytovateľa zdravotnej starostlivosti

Ján Pavlík   |   14.11.2018

Informovaný súhlas je preukázateľným súhlasom pacienta s poskytnutím zdravotnej starostlivosti. V ambulanciách ale môže nastať situácia, kedy lekár má zjavnú pochybnosť o spôsobilosti pacienta takýto súhlas vyjadriť, respektíve porozumieť poučeniu zo strany zdravotníckeho pracovníka, ktoré mu musí predchádzať. V takomto prípade, riešenie môže predstavovať využitie práva, ktoré poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti priznáva zákon, konkrétne podanie návrhu na začatie konania o spôsobilosti na právne úkony pacienta.

Podstatou informovaného súhlasu je, že pacient ním preukázateľne vyjadruje súhlas s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou zo strany lekára. Tomuto súhlasu pacienta, musí zo strany zdravotníckeho pracovníka predchádzať poučenie pacienta o účele, povahe, následkoch a rizikách poskytovanej zdravotnej starostlivosti, o možnostiach voľby navrhovaných postupov a rizikách odmietnutia poskytnutia zdravotnej starostlivosti. Komplikácia môže nastať v prípade, že lekár má zjavnú pochybnosť, že pacient nedisponuje spôsobilosťou porozumieť takémuto poučenie, respektíve spôsobilosťou na vyjadrenie súhlasu s poskytnutím zdravotnej starostlivosti. Zákon priznáva poskytovateľom zdravotnej situácie právo na podanie návrhu na začatie konania o obmedzení spôsobilosti na právne úkony, ktoré môže predstavovať riešenie takejto situácie.

Mantinely konania o spôsobilosti na právne úkony

V ustanoveniach Občianskeho zákonníka sa ešte stále dočítame, že fyzickú osobu je možné úplne pozbaviť spôsobilosti na právne úkony. Ďalšou možnosťou, ktorú pripúšťa súčasná právna úprava je, že fyzickej osobe je možné obmedziť spôsobilosť na právne úkony v určitom rozsahu, ktorý vo svojom rozhodnutí určí súd. Úplne pozbavenie spôsobilosti na právne úkony, by znamenalo veľmi závažný zásah do základných práv a slobôd človeka. Pozbavenie spôsobilosti na právne úkony, hovorovo povedané aj zbavenie fyzickej osoby svojprávnosti, by sme mohli z tohto dôvodu označiť, ako právnu smrť človeka. Tento stav by spôsobil, že fyzická osoba by svojimi úkonmi nemohla nadobúdať práva, brať na seba povinností, vstúpiť do právnych vzťahov, ani robiť všeobecné právne úkony, ktoré so sebou nesú určitý právny následok.

V súčasnosti prijatím nového kódexu (civilný mimosporový poriadok), sa vylúčilo rozhodovanie o úplnom pozbavení svojprávnosti človeka. To znamená, že ustanovenia o úplnom pozbavení svojprávnosti, už nie sú použiteľnými. Táto nová právna úprava reflektuje na rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý vo svojich rozhodnutiach zastáva postoj upustenia od úplného pozbavenia svojprávnosti fyzických osôb.

Z vyššie uvedených dôvodov, tak podľa súčasnej právnej úpravy je možné viesť konanie len o:

  • obmedzení spôsobilosti fyzickej osoby na právne úkony,
  • zmene obmedzenia spôsobilosti fyzickej osoby na právne úkony,
  • navrátení spôsobilosti fyzickej osoby na právne úkony.

Najprísnejším riešením, ktoré sa týka svojprávnosti fyzických osôb, tak ostáva už len obmedzenie spôsobilosti na právne úkony, v rozsahu určenom súdom.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ako osoba oprávnená podať návrh

Zákon vymedzuje osoby, ktoré sú oprávnené na podanie návrhu na začatie konania o spôsobilosti fyzickej osoby na právne úkony. Medzi takéto osoby patria aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

K podaniu takéhoto návrhu poskytovateľom zdravotnej starostlivosti môže dôjsť napríklad z dôvodu, že pacient nemá blízku osobu, ktorá by takýto návrh na začatie konania podala. Takýto návrh musí obsahovať opísanie skutočností odôvodňujúcich zásah do spôsobilosti fyzickej osoby na právne úkony. Zákon ukladá aj to, za akých podmienok môže dôjsť k obmedzenie spôsobilosti na právne úkony. Je tomu tak v prípade, ak osoba trpí duševnou chorobou, ktorá nie je prechodná, respektíve užíva nadmerné množstvo alkoholických nápojov alebo omamných látok. V takomto prípade, súd môže obmedziť jej spôsobilosť na právne úkony a rozsah tohto obmedzenia upraviť vo svojom rozhodnutí.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby SEZAM sa dozviete, v akom postavení bude vystupovať poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v konaní pred súdom a aké poplatky sú spojené s podaním návrhu na začatie konania.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 4632)