mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.

Farmaceut by nemal skenovať občiansky preukaz alebo kartičku poistenca zahraničného študenta

Mgr. Miriam Tipánová   |   21.6.2019

V praxi zamestnanci lekárne si zvyknú skenovať občianske preukazy alebo kartičky poistenca zahraničných študentov, pretože to od nich vyžaduje zdravotná poisťovňa. Takýto postup je podľa nášho názoru nesprávny, a to kvôli zásade minimalizácie osobných údajov, ktorú je potrebné dodržiavať v zmysle nariadenia GDPR.

Čo pre farmaceutov znamená zásada minimalizácie osobných údajov?

Farmaceut je oprávnený spracúvať iba také osobné údaje pacientov, ktoré sú relevantné vo vzťahu k sledovanému účelu spracúvania a zároveň nevyhnutné na jeho dosiahnutie. Rozsah spracúvaných osobných údajov prevádzkovateľa teda lekárni závisí vždy od účelu spracúvania.

Znamená to, že v prípade poskytovania lekárenskej starostlivosti je potrebné spracúvať len nevyhnutné údaje o pacientoch.

Špecifikom pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti je to, že osobitný zákon (zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch v § 120 ods. 1) určuje, ktoré údaje o pacientoch sú uvedené na lekárskom predpise.

Neodporúčame, aby farmaceuti spracúvali údaje nad rozsah stanovený zákonom. Je v rozpore so zákonom, ak zoznam alebo rozsah osobných údajov je umelo alebo dodatočne rozširovaný nad rámec účelu. Prevádzkovateľ by preto mal vedieť preukázať, že všetky spracúvané osobné údaje potrebuje na dosiahnutie sledovaných účelov spracúvania.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK lekáreň sa dozviete o tom, prečo by farmaceut  nemal skenovať občiansky preukaz alebo kartičku poistenca zahraničného študenta, či akejkoľvek inej osoby.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1135)