mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.

Falšovanie zdravotnej dokumentácie má byť trestným činom

Mgr. Michal Novák   |   22.4.2019

V aktuálnom právnom stave absentuje jasná úprava situácie, kedy dochádza k manipulácii s údajmi obsiahnutými v zdravotnej dokumentácii pacienta na poli trestnoprávnej zodpovednosti. Aj napriek tomu, že predmetný skutok by bolo možné zaradiť pod niektorú z existujúcich skutkových podstát trestných činov, napríklad poškodzovanie cudzích práv. Táto situácia sa plánuje odstrániť zavedením novej skutkovej podstaty trestného činu, ktorým má byť falšovanie a vyhotovenie nepravdivej zdravotnej dokumentácie.

Zavedením trestnoprávnej zodpovednosti sa chráni záujem na dôvere v pravosť a pravdivosť všetkých údajov v zdravotnej dokumentácii a ochrana údajov, ktoré sú v nej obsiahnuté. Trestným činom nebude len samotné falšovanie zdravotnej dokumentácie ale aj použitie takejto pozmenenej zdravotnej dokumentácie ako pravej.

Pod falšovaním treba rozumieť vyhotovenie zdravotnej dokumentácie, ktoré má vyvolať dojem, ako by bola skutočne vydaná príslušným zdravotníckym pracovníkom. Pod pojem pozmeňovanie môžeme zahrnúť vykonanie podstatnej zmeny obsahu alebo aj odstránenie údajov zo zdravotnej dokumentácie. O vyhotovenie nepravdivej zdravotnej dokumentácie pôjde vtedy, ak v nej nebudú uvedené určité údaje alebo sa uvedú nesprávne údaje, nezodpovedajúce skutočnému stavu.

Pre dokonanie trestného činu nebude podstatné, či sa takáto zdravotné dokumentácia použila alebo nie. Postačuje samotný úmysel páchateľa zdravotnú dokumentáciu použiť. Páchateľom tohto trestného činu môže byť akákoľvek osoba, nie len zdravotnícky pracovník. Je ale potrebné povedať, že pri spáchaní tohto trestného činu zdravotníckym pracovníkom, zákon ráta s prísnejšími postihmi.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK ambulancia sa dozviete v akom štádiu je pripravovaná novela a kedy sa predpokladá jej účinnosť.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1001)