mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

eKasa prinesie nové prvky, pri ktorých je potrebné dbať na ochranu osobných údajov

Ján Pavlík   |   26.2.2019

So zavádzaním zmien týkajúcich sa evidencie tržieb v systéme eKasa, prichádzajú aj určité nové prvky, ktoré doteraz neboli známe. Z tohto dôvodu Vám prinášame ich prehľad, keďže bez ich správneho pochopenia je ich zavádzanie do praxe sťažené. Je potrebné si uvedomiť, že v prípade niektorých nových prvkov môže dochádzať k spracúvaniu osobných údajov zákazníkov/ pacientov. Z tohto dôvodu pri ich zavádzaní do praxe je potrebné myslieť aj na pravidlá spracúvania osobných údajov, aby nedošlo k neprimeranému zásahu do práv zákazníkov/pacientov.

Povinnosť evidovať tržby v systéme eKasa sa má od júla tohto roka stane súčasťou činnosti každého podnikateľského subjektu. To, že takýmto subjektom sú aj lekárne a ambulancie sme si uviedli v minulom článku venovanom tejto problematike (Rok 2019 je rokom elektronizácie, po eZdraví prichádza eKasa). So systémom eKasa sú zavádzané určité nové prvky, ktoré sa stanú od júla súčasťou každodennej praxe. Ide napríklad o kód pokladnice e-kasa klient, unikátny identifikátor dokladu, čitateľný QR kód, podpisový kód podnikateľa, overovací kód podnikateľa, či dokonca identifikáciu zákazníka/pacienta, prostredníctvom unikátneho identifikátora kupujúceho.

Kód pokladnice e-kasa klient

Ako sme si uviedli v predchádzajúcom článku tržby sa budú po novom evidovať prostredníctvom pokladnice e-kasa klient. Za účelom uvedenia pokladnice e-kasa klient do prevádzky bude ambulancia alebo lekáreň  povinná požiadať daňový úrad o pridelenie tohto kódu. Žiadosť sa bude podávať prostredníctvom elektronického formulára zverejnenom na webovom sídle finančného riaditeľstva. Žiadosť by mala byť dostupná od polovice marca.

Po overení údajov vo formulári, daňový úrad bez zbytočného odkladu pridelí ambulancii alebo lekárni kód pokladnice e-kasa klient. Ak ambulancia alebo lekáreň disponuje viac ako jednou pokladnicou, kód pokladnice e-kasa klient bude pridelený každej pokladnici osobitne.

Výhodou je, že pri podaní tejto žiadosti v elektronickej forme bude možné odhlásiť predchádzajúcu elektronickú registračnú pokladnicu, ktorú lekárne používali doteraz. Tento proces musia absolvovať aj tie lekárne, ktoré si ponechajú svoju elektronickú registračnú pokladnicu, upravenú na pokladnicu e-kasa klient (konkrétne online registračnú pokladnicu).

Unikátny identifikátor dokladu

Kód, ktorý pridelí systém e-kasa pokladničnému dokladu, slúžiaci na overenie pravosti a platnosti pokladničného dokladu.

Unikátny identifikátor pokladničného dokladu  je vyhotovený pri predaji tovaru alebo pri poskytnutí služby pokladnicou e-kasa klient.

Čitateľný QR kód

Čitateľný QR kód bude súčasťou pokladničného dokladu vytlačeného pokladnicou e-kasa. Za QR kódom bude nasledovať informácia pre zákazníka: „Overte doklad pomocou QR kódu“. Nasnímaním QR kódu bude možné overiť platnosť a pravosť pokladničného dokladu, prostredníctvom aplikácie „Over doklad“.

Podpisový kód podnikateľa

Podpisovým kódom podnikateľa kód vygenerovaný pokladnicou e-kasa klient v čase vyhotovenia pokladničného dokladu, ktorý slúži na identifikáciu podnikateľa.

Chránené dátové úložisko

Chráneným dátovým úložiskom je zabezpečené technické zariadenie, ktoré zabezpečuje jednorazový a trvalý nešifrovaný zápis dátových správ a ostatných údajov vytlačených alebo odoslaných on-line registračnou pokladnicou. Ako chránené dátové úložisko je možné využiť terajšie elektronické registračné pokladnice (ak majú dostatočnú kapacitu vo fiskálnej pamäti)  alebo aj iné hardvérové zariadenia (napríklad počítač). Ako chránené dátové úložisko je možné použiť aj internú pamäť zariadenia (napr. počítača), ak bude spĺňať podmienky a bude certifikované finančným riaditeľstvom.

Chránené dátové úložisko je súčasťou každej online registračnej pokladnice a rieši tak  situácie, kedy dôjde k prerušeniu internetového spojenie so servermi finančnej správy. V tomto časovom úseku by neexistoval žiaden záznam o vydaných pokladničných dokladoch. Tržby sa tak prioritne evidujú v systéme eKasa na serveroch finančnej správy, ale aj prostredníctvom chráneného dátového úložiska lokálne, v online registračnej pokladnici.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK ambulancia a mediPRÁVNIK lekáreň sa dozviete viac o unikátnom identifikátore kupujúceho, ako jeho zavedenie súvisí so spracovaním osobných údajov a čo to znamená pre ambulancie alebo lekárne. Taktiež sa dozviete viac o tom, že pokladničný doklad bude možné zákazníkov/pacientovi zaslať v elektronickej podobe.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 2162)