mediPRÁVNIK chráni už 1893 ambulancií a lekární.
článok patrí do seriálu

Dostupnosť liekov po novom: Budú mimoriadne objednávky liekov naozaj fungovať?

Michal Kočiš   |   2.2.2017

V najbližších týždňoch nás čaká veľká zmena v spôsobe objednávania liekov, ktorá sľubuje dostupnosť liekov pre všetkých pacientov. Pri bližšom pohľade však môžeme zistiť, že dostupnosť liekov je aj naďalej ohrozená a nie všetkým pacientom sa musí podariť získať potrebnú liečbu. Prečo je tomu tak a aké prekážky je potrebné odstrániť popisujeme v tomto krátkom príspevku.

Akými prostriedkami sa má zvýšiť dostupnosť liekov?

Problém dostupnosti liekov je na Slovensku dlhodobo prítomný a spôsobuje ťažkosti značenému počtu pacientov v ich snahe zabezpečiť si potrebnú liečbu. Novela zákona o liekoch reaguje na tieto problémy dvomi základnými spôsobmi, a to 1.) obmedzením vývozu liekov a 2.) zavedením nového systému mimoriadnych objednávok. V tomto príspevku v krátkosti reagujeme na praktické ťažkosti súvisiace práve s fungovaním mimoriadnych objednávok.

Ako budú fungovať nové pravidlá?

Systém mimoriadnych objednávok zavádza novela zákona o liekoch od 1. apríla 2017. Zjednodušene je možné tento systém opísať ako možnosť lekárne v odôvodnených prípadoch v krátkom čase (24 resp. 48 hodín) zabezpečiť potrebný liek pre pacienta, a to priamou objednávkou lieku u držiteľa registrácie konkrétneho lieku (tzn. u liekovej firmy). Podmienkou pre vykonanie mimoriadnej objednávky je okrem iného tiež zaslanie anonymizovaného lekárskeho predpisu.

V čom môže spočívať problém?

Práve v podmienke priloženia lekárskeho predpisu je možné vidieť viaceré riziká, ktoré by mohli ohroziť celkové fungovanie nového systému. Nové pravidlá pre mimoriadne objednávky totiž vôbec nereagujú na pravidlá predpisovania liekov, a to predovšetkým pokiaľ ide o tzv. generickú substitúciu. Ak sa totiž predpisuje liek len s jednou účinnou látkou, na recepte sa uvádza názov liečiva. Názov konkrétneho lieku (t.j. komerčné označenie lieku) môže predpisujúci lekár uviesť len ako doplňujúcu informáciu a lekárne nie sú pri vydávaní lieku týmto odporúčaním viazané. Vzniká preto otázka, ktorý liek budú lekárne oprávnené mimoriadne objednať. Rovnako je dôležitá tiež otázka, ktoré mimoriadne objednávky budú môcť liekové firmy odmietnuť pre nesplnenie podmienok. 

Pre liekové firmy znamená zavedenie mimoriadnych objednávok zvýšenie administratívnej záťaže a kladie zvýšené nároky na zabezpečenie dostatočných skladových zásob. Nie je preto možné vylúčiť, že tieto liekové firmy budú mať snahu odmietnuť tie mimoriadne objednávky, ktoré nesplnia zákonom stanovené podmienky. Jednou z týchto podmienok je aj zaslanie anonymizovaného lekárskeho predpisu, ktorý bude mať všetky zákonom vyžadované náležitosti. 

Prečo je dostupnosť liekov ohrozená?

V  súvislosti s mimoriadnymi objednávkami vznikajú nasledujúce problémy:

  • Ak bude na lekárskom predpise uvedený iba názov liečiva, bude môcť lekáreň objednať akýkoľvek liek podľa vlastného uváženia a objednať si tento liek u ľubovoľnej liekovej firmy?
  • Ak bude na lekárskom predpise uvedené odporúčanie konkrétneho lieku, bude môcť lekáreň objednať iný ako odporúčaný liek s rovnakou účinnou látkou?
  • Bude môcť lieková firma vo vyššie uvedených prípadoch odmietnuť vybaviť mimoriadnu objednávku?

Odpovede na vyššie uvedené otázky z nového zákona o liekoch priamo nevyplývajú a budú preto ponechané na interpretáciu samotnými liekovými firmami, lekárňami a v konečnom dôsledku aj ministerstvom zdravotníctva. Kým sa však tieto otázky nebudú jednoznačne zodpovedané, fungovanie nového mimoriadneho systéme bude ohrozené a dostupnosť niektorých liekov tak aj naďalej môže byť otázna.

(Počet prečítaní: 1934)