mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.

Doplnkové ordinačné hodiny vs. výmenné lístky, úhrady liekov a zdravotná dokumentácia

Peter Gabrik   |   4.2.2019

Od 1.1.2019 sú naplno v praxi zavedené doplnkové ordinačné hodiny. V predošlých článkoch: Doplnkové ordinačné hodiny sú k dispozícii – ste na ne pripravení? a Doplnkové ordinačné hodiny – ako ich zaviesť sme Vás informovali o základných podmienkach fungovania tejto novinky a tiež o praktických krokoch ambulancie ako postupovať, aby reálne zaviedla správne doplnkové ordinačné hodiny do svojej ambulantnej praxe. V tomto článku prinesieme niektoré zaujímavosti alebo špecifické informácie, ktoré môžu byť nejasné v súvislosti s fungovaním doplnkových ordinačných hodín ako pomerne podstatnej novinky v našom zdravotníctve.

Špecialisti a výmenné lístky

Ako prvá špecifická situácia, ktorá určite napadne lekárovi a asi aj pacientovi v súvislosti s doplnkovými ordinačnými hodinami bude tá, či musí mať pacient na ošetrenie u špecialistu počas jeho doplnkových ordinačných hodín tzv. výmenný lístok (inak povedané odporúčanie resp. elektronický záznam o odporúčaní na špecializovanú ambulantnú starostlivosť) od všeobecného lekára.

Odpoveď znie, že nepotrebuje.

Táto odpoveď vyplýva explicitne zo zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti (§ 8 ods. 5 písm. f)). Je dobré, že po zavedení doplnkových ordinačných hodín zákonodarca dal jasnú odpoveď na túto otázku, ktorá keby nebola v zákone zodpovedaná, vyvolávala by mnoho otáznikov.

Toto riešenie vidíme ako logické, keďže výmenné lístky od všeobecného lekára sú potrebné okrem iného z dôvodu, aby bola návšteva u špecialistu preplatená z verejného zdravotného poistenia. Celá podstata výmenných lístkov tkvie v tom, aby sa šetrili financie v zdravotníctve. Aby pacienti nechodili k špecialistom len podľa svojho uváženia, ale až v prípade, že tak uzná za dôvodné všeobecný lekár. Ak teda v rámci doplnkových ordinačných hodín si pacient uhrádza výkony sám z vlastného vrecka mimo verejného zdravotného poistenia, potom sú výmenné lístky zbytočné. Akoby sa tým chcelo povedať, že nech si len pacient chodí za špecialistom koľko chce (aj bezdôvodne), pretože si každú návštevu sám zaplatí (maximálne však 30 eur).

Úhrada za lieky predpísané počas doplnkových ordinačných hodín

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 3488)