mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.

Do zoznamu omamných a psychotropných látok pribudli ďalšie

Miriam Tipánová   |   19.9.2018

Poslanci Národnej rady SR 13. septembra 2018 schválili vládny návrh novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorá bude účinná od 1. novembra 2018. Nie každá lekáreň zaobchádza s takými látkami. V zákone sú vymedzené podmienky, ktoré musí lekáreň splniť nato, aby mohla  zaobchádzať s takými látkami ako aj sankcie za ich porušenie. Na čo ma myslieť lekáreň, ak zaobchádza s takými latkami? Na akom mieste sa ma nachádzať kniha omamných látok kvôli ochrane osobných údajov? Aj o týchto skutočnostiach sa dozviete v tomto článku.

Omamné a psychotropné látky

Podľa zákona sa za omamné látky považujú látky, ktoré vyvolávajú návyk a psychickú a fyzickú závislosť ľudí, ktorá je charakterizovaná zmenami správania sa so závažnými zdravotnými a psychosociálnymi následkami. Psychotropné látky sú látky, ktoré ovplyvňujú stav ľudskej psychiky pôsobením na centrálny nervový systém s menej závažnými zdravotnými a psychosociálnymi následkami. Omamné a psychotropné látky sa zaraďujú podľa ich účinkov na zdravie do troch skupín, ktoré sú uvedené v prílohe č. 1 zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch. Tento zákon upravuje podmienky na pestovanie, spracovanie, výrobu, kontrolu, veľkodistribúciu, výdaj, na dovoz, vývoz, tranzit a prepravu omamných a psychotropných látok.

Zaobchádzať s omamnými a psychotropnými látkami nemôže každá lekáreň automaticky

Zaobchádzať s omamnými a psychotropnými látkami môže len taká lekáreň, ktorá splní podmienky, ktoré sú vymedzené v zákone o psychotropných látkach, omamných látkach a prípravkoch a to na základe povolenia, ktoré vydáva ministerstvo zdravotníctva. To znamená, že ak lekáreň chce uskutočňovať výdaj aj týchto látok, musí poslať žiadosť ministerstvu, ktorá spĺňa zákonom predpísané náležitosti. Taktiež zákon vymedzuje, aké prílohe je potrebné pripojiť k žiadosti.

Medzi podmienky, ktoré lekáreň musí spĺňať patria:

  • bezúhonnosť a
  • ustanovenie odborného zástupcu.

Ďalšou podmienkou pre lekáreň je materiálne, priestorovo a personálne zabezpečiť vybavenie a taktiež zabezpečiť administratívno- technické opatrenia na bezpečné uchovávanie omamných a psychotropných látok a na zabránenie ich zneužitia.

Zákon však vyžaduje aj ďalšiu podmienku pre žiadateľa povolenia alebo pre jeho odborného zástupcu a tou je odborná spôsobilosť. Podľa zákona stačí, ak túto podmienku bude spĺňať buď žiadateľ alebo jeho odborný zástupca. Teda nevadí ak napríklad štatutárny orgán nespĺňa podmienku odbornej spôsobilosti v prípade ak ju spĺňa odborný zástupca lekárne.

Sankcie

V prípade ak ministerstvo zistí, že neboli splnené  zákonné podmienky a lekáreň aj napriek tomu zaobchádza s omamnými a psychotropnými látkami, môže takejto osobe uložiť pokutu až do výšky 33 193 eur.

Úloha odborného zástupcu

Odborný zástupca je fyzická osoba, ktorá zodpovedá za vykonávanie odbornej činnosti, na ktorú bolo vydané povolenie. Takýto zástupca musí byť v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu k držiteľovi povolenia. Táto zákonná požiadavka nemusí byť splnená v prípade, ak je odborný zástupca štatutárnym orgánom držiteľa povolenia alebo členom štatutárneho orgánu.  Ak by odborný zástupca prestal vykonávať odbornú činnosť, musí túto skutočnosť bezodkladne oznámiť ministerstvu. Takýto odborný zástupca musí spĺňať  vyššie uvedené podmienky, pre fyzickú osobu, teda vek 18 rokov, spôsobilosť na právne úkony, bezúhonnosť a zdravotnú spôsobilosť.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby SEZAM sa dozviete, čo priniesla novela zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 2263)