mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.

Dnes je svetový deň bez tabaku

mediprávnik   |   31.5.2016

Cieľom svetového dňa bez tabaku je vyzdvihnúť zdravotné riziká spojené s užívaním tabaku a podporovať efektívne stratégie redukovania jeho konzumácie. Tabakový dym ročne zabíja milióny ľudí, či už aktívne alebo pasívne fajčiacich. Deň bez tabaku sústredí svoju pozornosť na prevenciu proti používaniu tabakových výrobkov, za ktorý sa podpísala inštitúcia WHO (World Health Organisation).

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 31. máj za „Svetový deň bez tabaku“.

V roku 2003 prijala WHO Rámcový dohovor na kontrolu tabaku. Je to medzinárodný dohovor zameraný na komplexný boj proti užívaniu tabakových výrobkov. V súčasnosti sa k dohovoru pripojilo 168 štátov vrátane Slovenska.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zabije tabak a jeho užívanie šesť miliónov ľudí ročne, z toho viac ako pol milióna sú nefajčiari. V rámci boja proti tabakovému dymu vyhlásili štáty Svetovej zdravotníckej organizácie 31. máj Svetovým dňom bez tabaku.

Svetový deň bez tabaku sa pravidelne pripomína posledný májový deň už od roku 1987.

Každý rok je venovaný konkrétnej téme. V predchádzajúcich rokoch boli hlavnými témami napríklad “Stop vplyvu tabakového priemyslu” alebo “Zákaz reklamy na tabakové výrobky, ich propagáciu a sponzorstvo”.

Tohtoročnou témou dňa bez tabaku je “Pripravte sa na jednotné balenia” (Get ready for plain packing).

Podľa WHO zjednodušené “štandardizované” balenia krabičiek sú dôležitým opatrením na znižovanie dopytu po tabakových výrobkoch.  Cieľom je znížiť atraktivitu tabakových výrobkov a obmedziť používanie krabičiek tabakových výrobkov ako formu reklamy a propagácie tabaku.

Zjednodušené jednotné balenia taktiež zvyšujú efektivitu zdravotných varovaní uvedených na baleniach tabakových výrobkov. 

Cieľom štandardizovaných balení tabakových výrobkov je obmedzenie alebo zakázanie používania loga, farieb, obrázkov, značiek alebo propagačných informácií na baleniach a povolenie vyobrazenia názvov značiek a produktov len v štandardnej farbe a štýle písma.

Štatistiky z miest, kde sa dosiahlo úplného zákazu reklamy na tabak a cigarety, dokazujú, že toto obmedzenie má vplyv na zníženie počtu nielen súčasných fajčiarov, ale i tých začínajúcich.

Poznámka redakcie

Hlavným cieľom Svetového dňa bez tabaku je teda zmierniť celosvetové dôsledky fajčenia a zabrániť "globálnej tabakovej epidémii", ktorá by do roku 2030 mohla mať na svedomí viac ako osem miliónov ľudí.

Choroby súvisiace s tabakovými výrobkami predstavujú jedno z najväčších ohrozenia verejného zdravia akému kedy svet čelil. Približne jeden človek zomrie na choroby spôsobené tabakovými výrobkami každých 6 sekúnd, čo zodpovedá takmer 6 miliónov ľudí ročne.

Predpovede majú stúpajúcu tendenciu, pričom do roku 2030 sa ráta s úmrtím viac ako 8 miliónov ľudí ročne v dôsledku užívania tabakových výrobkov.

Užívanie tabaku je jednou z najčastejších príčin neprenosných chorôb. Regulácia užívania tabakových výrobkov predstavuje mocný nástroj pri zlepšovaní zdravia a pri dosahovaní cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Cieľom je znížiť počet predčasných úmrtí v dôsledku neprenosných chorôb o tretinu do roku 2030, vrátane kardiovaskulárnych ochorení a chronických respiračných ochorení, rakoviny a cukrovky.

Rámcový dohovor WHO o kontrole tabaku (WHO FCTC) vstúpil do platnosti v roku 2005. Zmluvné strany sú povinné prijať viacero krokov na zníženie ponuky a dopytu po tabakových výrobkov ako napríklad:

  • ochrana ľudí pred vystavením tabakovému dymu,
  • zákaz tabakovej reklamy, propagácie a sponzorstva,
  • zákaz predaja maloletým,
  • zdravotné varovania na tabaku obale,
  • zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov,
  • vytvorenie národného koordinačného mechanizmus pre tabakovú kontrolu.

Zdroj: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2016/world-no-tobacco-day/en/

(Počet prečítaní: 2671)