mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.
článok patrí do seriálu

Ďalšie obmedzenie lekární v nakladaní s liekmi

Peter Gabrik   |   4.9.2018

Lekárne sú postupne pomaly čoraz viac obmedzované vo svojich možnostiach nakladania s liekmi. Najnovšie obmedzenie je jedným z opatrení v boji s nedostupnosťou liekov na Slovensku. Stále sa stretávame s informáciami, že niektoré dôležité lieky nie sú na Slovensku dostupné, napriek viacerým zákonným pomôckam, ako je ISMOL, obmedzenie reexportu a pod. Ak výrobca alebo držiteľ registrácie lieku neohlási jeho výpadok, liek musí byť dostupný. V skutočnosti však aj tak nebol. Prečo to bolo možné?

Niektoré lieky sú stále nedostupné

Boj s nedostupnosťou niektorých liekov je na Slovensku často ako boj s veternými mlynmi. Len čo Ministerstvo príjme nejakú novelu zákona, špekulanti si našli novú cestičku. Už sa zdalo, že ISMOL (emergentný objednávkový systém, ktorý má zabezpečiť liek do 48 hodín), situáciu vyrieši. Rovnako mal pomôcť zákaz reexportu liekov a tiež obmedzenie ich ďalšieho predaja inej lekárni len na účel vydania pacientovi. Avšak ako bolo mnohokrát avizované v médiách aj zo strany Slovenskej lekárenskej komory, stále sa stav niektorých liekov nezlepšil.

Ako môžu lekárne napomôcť v boji s nedostupnosťou liekov?

Ďalšia z radu legislatívnych noviniek je tá, že lekáreň po novom od 15. júna 2018 nemôže liek predať inej lekárni skôr, ako uplynú 3 mesiace. Pred 15. júnom mohla lekáreň predať inej lekárni lieky aj obratom, a tiež len za účelom výdaja lieku pacientovi (teda kupujúca lekáreň už liek nemohla ani dnes nemôže ďalej predať tretej lekárni).

Môže toto pomôcť zabezpečiť dostupnosť liekov? Čo si od tohto predĺženia lehoty predaja liekov medzi lekárňami Ministerstvo sľubuje?

Problém údajne vznikal tak, že boli tzv. čierne ovce medzi lekárňami, ktoré porušovali platné predpisy a obchodovali s liekmi v rozpore so zákonom. Stačilo, že bola jedná lekáreň akoby v pozícii bieleho koňa, ktorej iné – nič neporušujúce lekárne, predali lieky. Tie však nemali skončiť u pacientov, ale v zahraničí, čím sa flagrantne poruší zákon. Táto jedná čierna ovca išla do veľkého rizika uloženia značných sankcií, avšak akoby s tým rátala. V čase uloženia sankcie už mohli byť lieky predané, a prípadná pokuta mohla znamenať, že lekáreň pôjde do konkurzu a skončí svoje (nečestné) pôsobenie na trhu. Na prvý pohľad môže ísť o scifi scenár, ktorý však mal byť podľa oficiálnych vyjadrení reálny.  A reálny zrejme bol, keď Ministerstvo zdravotníctva prišlo s novelou zákona, ktorý tento model podstatne komplikuje.

Novinka by mohla pomôcť ale niektoré čestné lekárne sú nespokojné

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1492)