mediPRÁVNIK chráni už 1896 ambulancií a lekární.

Bezplatné sterilizácie zatiaľ nebudú

mediprávnik   |   3.6.2016

Na minulotýždňovom rokovaní NR SR sa opozičným poslancom nepodarilo presadiť novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia, ktorá dávala matkám s minimálne štyrmi deťmi alebo matkám starším ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu.

Hlavným zámerom predloženého návrhu zákona bolo zvýšenie ochrany osôb, ktoré sa dobrovoľne rozhodnú podstúpiť sterilizáciu a súčasne zaistiť, aby sa výkon sterilizácie pre osoby s minimálne štyrmi deťmi a pre osoby pre staršie ako 35 rokov s minimálne troma deťmi plne uhrádzal z verejného zdravotného poistenia, pričom táto suma by bola zdravotným poisťovniam plne refundovaná zo štátneho rozpočtu.

Žiadosť a informovaný súhlas

Podľa súčasne platného stavu je možné vykonať sterilizáciu len na základe písomnej žiadosti s tým, že pacient, ktorému bude sterilizácia vykonaná, musí byť plne informovaný o celom zákroku, alternatívnych metódach antikoncepcie a plánovaného rodičovstva, možnej zmene životných okolností, ako aj o možnom zlyhaní a medicínskych dôsledkoch sterilizácie.

Porozumenie a súhlas vyjadrí pacient podpisom pod písomný informovaný súhlas. Od okamihu podpisu informovaného súhlasu do vykonania zákroku musí potom ešte uplynúť minimálne 30 dní, počas ktorých je možné informovaný súhlas odvolať.

Predkladaná právna úprava zachovávala súčasné nastavenie podmienok na vykonanie sterilizácie, ktorá by bola aj naďalej vykonávaná výlučne na základe písomnej žiadosti. Nemenila by sa ani lehota, keď od podpisu informovaného súhlasu po zákrok musí uplynúť minimálne 30 dní.

Svedok pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti

Návrh zákona rátal s možnosť pre osoby, ktoré chcú podstúpiť sterilizáciu na základe písomnej žiadosti, aby mohli mať pri podpise informovaného súhlasu osobu podľa vlastného výberu. V mnohých prípadoch by táto osoba slúžila len ako svedok pri podpisovaní, či boli dodržané všetky zákonné podmienky, ale aj ako psychická podpora, ktorú osoby podstupujúce tak závažný zákrok s celoživotnými dôsledkami mnohokrát potrebujú.

Prítomnosť zdravotníckeho pracovníka pre podpise informovaného súhlasu

Ak by prešiel návrh zákona bola by zavedená aj ďalšia povinnosť poskytovateľa, aby pri podpise informovaného súhlasu bol prítomný svedok, ktorý je zdravotníckym pracovníkom.

Týmto spôsobom osoba, ktorá by podpisovala informovaný súhlas, by tak mala možnosť vyžiadať si odborné vysvetlenie zákroku nielen od poskytovateľa, ale aj od inej osoby, ktorá sa v danej problematike vyzná. Týmto by sa zvýšila nielen ochrana osôb podstupujúcich sterilizáciu, ale aj kontrola medzi zdravotníckym personálom, poskytujúcim vysvetlenie k takémuto zákroku.

Bezplatná sterilizácia

Najväčšou vecnou zmenou predloženej novely bola bezplatná sterilizácia pre osoby, ktoré majú minimálne štyri deti, a pre osoby staršie ako 35 rokov, ktoré majú minimálne tri deti.

V súčasnosti je priemerná pôrodnosť v Slovenskej republiky na jednu ženu približne 1,4 dieťaťa.

Je potrebné uvedomiť si, že cena jednej sterilizácie sa pohybuje od 300 eur do 500 eur. V súkromných zdravotníckych zariadeniach je cena 500 eur a vyššie. Pre rodiča, ktorý sa stará o štyri deti, môže byť suma, ktorú by musela vynaložiť na sterilizáciu príliš vysoká. Sotva dokáže plne pokryť náklady na základné potreby pre svoje deti a rodinu, nie to ešte hľadať prostriedky na výkon, ktorý by, ak by bol bezplatný, pravdepodobne podstúpila.

Zdroj: Dôvodová správa k návrhu zákona //www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/cpt&ZakZborID=13&CisObdobia=7&ID=91

(Počet prečítaní: 2166)