mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Aké kroky vykonať a čo evidovať v systéme eKasa?

Mgr. Ján Pavlík   |   7.5.2019

Online napojenie všetkých pokladníc na portál finančnej správy eKasa je aktuálnou otázkou medzi podnikateľmi a rovnako tak aj v prostredí lekárni a ambulancií. Je tomu tak z dôvodu, že zákon medzi služby, za ktoré sú prijímané tržby v hotovosti alebo platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť, zahŕňa aj služby, ktoré poskytujú lekárne a ambulancie. Z tohto dôvodu, všetky lekárne a ambulancie  budú musieť evidovať svoje tržby v systéme eKasa. Ako sa na chystané zmeny pripraviť a čo všetko treba v systéme eKasa z pohľadu ambulancie a lekárne evidovať si zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Zavedenie systému eKasa znamená, že ambulancie a lekárne budú musieť prijaté tržby z predaja tovaru alebo poskytovania služieb v hotovosti alebo inými platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť  evidovať prostredníctvom eKasy klient a to buď:

  • on-line registračnou pokladnicou
  • virtuálnou registračnou pokladnicou.

Ambulancie a lekárne tak na začiatku procesu stoja pred otázkou, ktorú alternatívu si vybrať a aké kroky podniknúť. Bližšie sme sa týmto možnostiam evidovať tržby venovali v predchádzajúcom článku: Rok 2019 je rokom elektronizácie, po eZdraví prichádza eKasa.

V zásade existujú dva prípady a to, že ambulancia alebo lekáreň doteraz na evidenciu svojich tržieb využívala:

  • elektronickú registračnú pokladnicu alebo
  • virtuálnu registračnú pokladnicu. 

Ambulancií, prípadne lekárni, ktoré na evidenciu tržieb doteraz využívali virtuálnu registračnú pokladnicu, sa zavádzané zmeny netýkajú. Zmeny sa týkajú tých ambulancií a lekárni, ktoré sa v minulosti rozhodli svoje tržby evidovať prostredníctvom elektronickej registračnej pokladnice. Tieto ambulancie a lekárne tak stoja pred možnosťou evidovať tržby buď prostredníctvom virtuálnej registračnej pokladnice, respektíve online registračnej pokladnice.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná pre predplatiteľov služby mediPRÁVNIK sa dozviete, ktorá alternatíva eKasy klient je vhodnejšia pre ambulancie a ktorá pre lekárne, aké základné kroky musí vykonať každá ambulancia a lekáreň v súvislosti s prechodom na eKasu a čo všetko bude potrebné evidovať v systéme eKasa.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1146)