mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Aj lekárne musia hlásiť ŠÚKL nežiadúce účinky liekov

Miriam Tipánová   |   5.2.2019

Každý liek podlieha prísnemu testovaniu a hodnoteniu ešte predtým, než je schválený a predpísaný pacientovi. No aj napriek tejto skutočnosti môže nastať situácia, kedy sa pri užívaní lieku vyskytne aj nežiadúci – neočakávaný účinok. Čo robiť v prípade ak pacient nahlási lekárnikovi nežiadúci účinok lieku? Aká sankcia Vám hrozí, ak si nesplníte svoju povinnosť? O týchto skutočnostiach sa dozviete v článku.

V praxi sa môže stať, že pacient príde do lekárne a nahlási lekárnikovi nežiadúci účinok lieku. V tomto prípade nie je správne, ak by lekárnik pacienta odignoroval, poprípade mu povedal, že  nie je povinný hlásiť nežiadúce účinky liekov. Treba mať na pamäti, že nie len lekári, ale všetci zdravotnícki pracovníci teda aj lekárnici sú povinní hlásiť nežiadúce účinky liekov. Táto povinnosť vám vypláva priamo zo zákona o liekoch.

V uzamknutej časti, ktorá je dostupná iba pre predplatiteľov služby SEZAM sa dozviete, čo robiť v prípade ak do lekárne príde pacient a nahlási nežiadúci účinok lieku a taktiež aj sankcie zo strany ŠÚKL za nesplnenie si svojej povinnosti.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1280)